Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu circa 0,6% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 0,3% fata de perioada similara din 2010, ceea ce in mod teoretic, defineste iesirea din recesiune.

Numaratoarea inversa s-a terminat, iar Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate astazi de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul corespunzator din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.

  • De ce avea nevoie Romania pentru a iesi din recesiune?

Pentru ca o economie sa iasa tehnic din recesiune este nevoie ca PIB sa creasca in doua trimestre consecutiv. In trimestrul patru din 2010, fata de precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere usoara, de 0,1%.

Toate estimarile analistilor privind evolutia economiei din primul trimestru aratau ca Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, insa prognozele acestora au variat semnificativ, intre 0,1% si 1,1%.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de sambata ca datele provizorii "indreptatesc" o crestere economica in intervalul 0,4-0,6%, fata de trimestrul anterior. El a precizat atunci ca acest lucru inseamna "iesirea din recesiune, nu din criza".

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Economia Romaniei a scazut anul trecut cu 1,3%.

  • Ce estimau analistii si ce "a iesit"?

Florian Libocor, economistul-sef al BRD, crede ca industria a avut contributia majoritara la formarea valorii adaugate brute, dar si exporturile au mentinut stacheta sus in timp ce consumul individual isi revine mai repede, scrie Wall-Street.ro

De asemenea, economistul sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, a explicat ca industria a fost singurul segment care a contribuit la cresterea economica din primul trimestru. "Aceasta cifra este un semnal pozitiv ca economia Romaniei va incheia anul 2011 pe plus. Este momentul de relansare a economiei. Noi estimam o crestere de 0,6% in acest an, pana la maxim 1%. Nu exclud scenariul unei cresteri de 1,5%, dar cred ca este foarte putin probabil”, a explicat Chidesciuc.

Citeste si:
Recenzorii nu şi-au primit banii nici după 6 luni de la încheierea...
Recenzorii nu şi-au primit...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.