Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat vineri ca va incerca sa-i convinga pe deputati sa reexamineze legea privind TVA redus la alimente, intrucat aceasta masura nu va ieftini produsele, dar va pune in pericol cheltuielile cu salariile, cele sociale si investitiile.

"Voi avea discutii cu parlamentarii din Camera Deputatilor si le voi spune ca trebuie sa revizuieasca legea, pentru ca punem in pericol salariile, cheltuielile sociale si investitiile programate pentru acest an. Romania nu-si permite acum un TVA redus. Din experienta anterioara, preturile nu au scazut, si mai mult decat atat, am asistat atunci la o crestere a evaziunii fiscale, se contrafaceau foarte multe produse", a spus Ialomitianu.

Cererea de reexaminare formulata de presedintele de Traian Basescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza a fost respinsa, miercuri, de Senat, care a mentinut, astfel, textul legislativ initialm scrie MEDIAFAX.



Proiectul legislativ propus de opozitie a fost adoptat pe 19 octombrie anul trecut si trimis presedintelui spre promulgare, dupa ce deputatii puterii au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil. Principala prevedere a legii este reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza.

Cererea de reexaminare a presedintelui, in care se solicita renuntarea la aceasta prevedere, a fost respinsa de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "impotriva" si o abtinere.


Tot pe 19 octombrie 2010, Camera Deputatilor a adoptat si o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A doua zi, deputatii PDL, intre care si ministri, au sustinut ca au votat din greseala in favoarea celor doua proiecte.

Pe 2 noiembrie 2010, presedintele Traian Basescu a anuntat ca retrimite Parlamentului cele doua legi.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, declarații despre reducerea TVA și plafonarea...
Marcel Ciolacu, despre...

Presedintele a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ca ar putea lasa sa intre in vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente daca cel care ii cere acest lucru ii garanteaza ca statul va mai putea sa plateasca salarii si pensii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.