Fondul Proprietatea nu va intra in ringul bursier in luna februarie 2006, asa ca fostii proprietari mai au de asteptat pina sa-si vada banii in buzunar

"Fondul Proprietatea nu intra la Bursa de Valori Bucuresti prin efectul legii. El trebuie sa indeplineasca niste cerinte. Cred ca, in 2-3 luni dupa ce acest fond a devenit operabil, el ar putea intra in ringul bursier", sustine Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti. Cu alte cuvinte, sansele ca actiunile de la Fondul Proprietatea sa poata fi tranzactionate in ringul bursier din luna februarie 2006 sint inexistente.

Citi oameni ar putea primi despagubiri

La nivelul intregii tari erau depuse 210.000 de cereri de retrocedare. O data cu noile modificari legislative, prin care se retrocedeaza si sediile partidelor politice, ambasadelor, scolilor, spitalelor si ale altor institutii publice, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor anunta ca se asteapta la inca 100.000-120.000 de notificari. Noile reglementari prelungesc cu sase luni termenul pina la care pot fi depuse cererile la Comisia speciala de retrocedare, data limita fiind 25 ianuarie 2006. In lipsa cadrului legal pentru a-si vinde actiunile la acest fond, cei care detin acte din care rezulta ca au de primit bani de la statul roman le vind pe piata neagra. Pretul obtinut este in medie de 40% din banii pe care teoretic proprietarii ar putea sa-i primeasca daca actiunile Proprietatea s-ar tranzactiona la Bursa.

Etape necesare pentru ca fondul sa fie functional

Teoretic pina la finele anului, proprietarii deposedati abuziv ar trebui sa aiba actiuni, pe hirtie, la Fondul Proprietatea si ar trebui sa stie si valoarea acestora. Pentru ca Fondul Proprietatea sa devina functional, este necesar ca Ministerul Finantelor Publice sa elaboreze normele de aplicare a Legii 247/2005 si sa numeasca un consultant international. Acesta trebuie sa organizeze doua licitatii pentru desemnarea unui manager strain. Un alt factor important este trecerea actiunilor de la 54 de companii aflate in patrimoniul AVAS in cel al Fondului Proprietatea. Giliola Ciorteanu, presedinte interimar al AVAS, ne-a declarat ca, pina in acest moment, nici o actiune de la AVAS nu a trecut in Fondul Proprietatea. "Exista, teoretic, un termen de sase luni pentru ca actiunile prevazute de lege sa treaca de la AVAS la Fondul Proprietatea. Asa ca timpul nu a fost depasit", spune Ciorteanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.