Creditele ipotecare sunt oferite romanilor la dobanzi de doua-trei ori mai mari decat pe pietele dezvoltate din cauza riscului de tara, desi anul acesta Standard & Poor’s si Japan Credit Rating au ridicat ratingul Romaniei in clasa de risc scazut pentru investitii.

Specialistii in finante estimeaza ca imprumuturile ipotecare vor avea costuri mai mici dupa ce va incepe tranzactionarea obligatiunilor ipotecare pe piata de capital. Concret, asta inseamna ca bancile comerciale isi pot vinde contractele de imprumut investitorilor interesati de plasamente pe termen lung, cu randament moderat si riscuri scazute. In SUA, durata medie de viata a imprumuturilor ipotecare este de 12 ani, desi initial acestea sunt contractate pe perioade mai mari de 20 de ani. Astfel, pentru a nu inregistra pierderi, bancile comerciale au fost fortate sa tranzactioneze instrumente financiare derivate (ex: swap pe rata dobanzii).

Bancile americane nu au voie sa aplice penalizari pentru rambursarile anticipate, iar daca debitorul intra in somaj are posibilitatea sa plateasca, pentru o perioada determinata de timp, numai principalul (fara dobanzi si comisioane), a declarat, ieri, Cicero Limberea, financial planner, in cadrul seminarului de Risk Management.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.