Desi au preturi mai mici, apartamentele construite inainte de cutremurul din anul 1977 raman ocolite de cumparatori iar procesul de vanzare este mai anevoios.
Specialistii consultanti de Wall-Street.ro au explicat care sunt avantajele si dezavantajele cumpararii unui astfel de apartament si de ce sfaturi trebuie sa tina cont potentialul client.

  • Diferenta de pret poate ajunge la 20-30%

Cumparatorii sunt atrasi de blocurile vechi, construite inainte de anul 1977, doar prin prisma unui pret bun, spune Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta. Exceptie fac apartamente ale caror preturi au fost negociate considerabil sau cele ale caror proprietari au inteles ca, daca vor sa vanda, trebuie sa lase mult din pret si sa le promoveze de la inceput la preturi mai atractive.

“Daca vom compara doua apartamente cu doua camere, amplasate in aceeasi zona, uneori chiar pe aceeasi strada dintr-un cartier precum Militari sau Crangasi, diferenta de pret intre aceste doua tipuri de apartamente se poate ridica la 10–20 procente”, explica Alexandru Pricop.

Asupra diferentei de pret insista si Bogdan Mihalcea, broker proprietar al agentiei imobiliare RE/MAX Advantage. Presupunand ca toate criteriile de suprafata, orientare, finisaje, vedere, etc. sunt aceleasi, diferenta intre valorile finale este de aproximativ 15%, afirma el. Daca este luata in calcul si incadrarea imobilului pe una dintre listele de risc seismic, atunci diferenta urca pana la 20-30% din valoare.

“Toate constructiile mai vechi de 1977 prezinta, intr-o anumita masura, risc seismic. Prezenta cladirii pe una dintre aceste liste are o implicatie psihologica majora in procesul de cumparare, singurul contra-argument ce poate anula acest lucru fiind pretul”, precizeaza Bogdan Mihalcea.

Astfel, daca pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti, construit dupa anul 1977, un proprietar asteapta un pret de circa 60.000 euro, pentru un apartamant similar, dar construit inainte de cutremur, pretul poate cobori pana la circa 42.000 euro.

  • Piata cumparatorilor se reduce la 30% dintre clienti
Citeste si:
De ce merită să cumperi un penthouse - 6 caracteristici care fac...
De ce merită să cumperi un...

Din totalul tranzactiilor incheiate in acest an de agentia imobiliara RE/MAX Advantage pe piata de locuinte, circa 30% au fost reprezentate de apartamente construite inainte de cutremurul din anul 1977. Insa, pentru apartamentele construite inainte de 1977, trebuie facuta o distinctie intre stilul si tipul de cladiri, subliniaza Bogdan Mihalcea, de la RE/MAX Advantage.

“Pana in anii 1950 discutam de un anumit tip de proprietati, cu un stil architectural distinct, camere spatioase, inalte si luminoase, foarte bine compartimentate, cu fatade impresionante si intrari generoase. Majoritatea cladirilor sunt amplasate in zone foarte bune, iar structura imobilului, in cele mai multe cazuri este dispusa pe trei niveluri. Acest tip de proprietati este cautat de 65-70% dintre clientii care se orienteaza si catre constructii vechi”, explica Mihalcea .

Citeste si:
Smart buildings and smart cities. Soluții moderne pentru clădiri
Smart buildings and smart...

Cea de-a doua categorie o reprezinta cladirile construite intre 1950-1977, unde majoritate au peste patru niveluri, cele mai frecvente avand sase sau opt etaje. Aceste imobile au suprafete mai reduse, purtand amprenta perioadei comuniste si sunt cautate de cel mult 40% dintre clientii dispusi sa cumpere o proprietate veche.

De multe ori, clientii refuza sa primeasca oferte pentru apartamentele construite inainte de 1977 si chiar pun aceasta conditie pe primul loc atunci cand stabilesc criteriile de vizionare impreuna cu agentii imobiliari, spune Alexandru Pricop, de la Coldwell Banker Banu Manta.

“Exista un segment de cumparatori care fie sunt limitati de buget - cel mai important criteriu in piata veche, fie din motive personale - potentiala locuinta achizitionata este apropiata de cea a familiei, aleg sa cumpere apartamente construite inainte de ‘77. Insa 6-7 cumparatori din 10 prefera apartamentele construite dupa ‘77”, precizeaza Pricop.

Citeste si:
Primariile nu primesc niciun leu pentru consolidarea blocurilor
Primariile nu primesc niciun...

Citeste articolul integral pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.