Desi se vorbeste de majorarea capitalului social, surse de pe piata spun ca Tender se pregateste sa vanda compania

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus companiei Ardaf, societate controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, sa aplice un plan de redresare financiara, dupa ce coeficientul de lichiditati al acesteia (cifra care indica raportul dintre cash si obligatii de plata) a scazut sub pragul de prudentialitate. Pentru a iesi din impas, actionarii companiei au decis recent majorarea capitalului social cu echivalentul a aproximativ 7,2 milioane euro. Surse autorizate sustin insa ca datoriile firmei sunt foarte mari, astfel incat ar fi nevoie de o majorare de capital de cel putin 10 milioane euro.

"Actionarii au aprobat majorarea capitalului cu 259 miliarde lei vechi, care se va concretiza in termen de 30 zile de la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial. Aceasta suma acopera cu varf si indesat nevoia de lichiditati", ne-a declarat presedintele executiv al Ardaf, Octavian Manastireanu. Acesta a precizat ca firma nu se afla in incapacitate de plata, dar ca, la inceputul anului, "s-au facut niste investitii imobiliare care ne-au destabilizat".

"Multe dintre firmele sale au probleme"

Surse de pe piata se indoiesc insa ca aceasta majorare ar putea avea loc, mai ales ca Ovidiu Tender este cel care ar trebui sa vina cu banii. "Multe dintre firmele sale au probleme si nu vad de unde ar putea scoate atatia bani", ne-a spus o sursa autorizata. De altfel, aceasta acrediteaza ideea ca Tender vrea sa traga de timp, deoarece poarta negocieri privind vanzarea companiei. Numai ca pretul cerut este destul de piperat, iar firma are datorii si daune in crestere. "Portofoliul este de asa natura incat nu poate aduce permanent venituri companiei. Pierderi da, pentru ca circa 80% din portofoliu este format din polite auto", mai spun sursele citate.

Protectie pentru asigurati

Daca majorarea de capital se va dovedi a fi doar un tertip, iar Ovidiu Tender nu va reusi sa se inteleaga la pret cu cei interesati sa preia afacerea, pentru piata de profil un faliment ar fi o lovitura grea. "Daca s-ar ajunge aici, asiguratii firmei vor fi despagubiti din Fondul de Garantare, dar lovitura va fi dura. Pe de alta parte, Ardaf nu este lipsita de active, iar acestea, dupa lichidare, pot acoperi obligatiile catre asigurati", spune Gheorghe Cismaru, vicepresedintele CSA.

Carte de vizita

Ardaf da bine in statistici:
> Actionariat: Tender SA - 70,22a, Clairmont Holding Limited - 12,63%, Alti actionari - 17,15%
> Prime subscrise in 2004: 44,6 milioane euro
> Profit net in 2004: 101.899 euro
> Locul 7 in topul companiilor
> Cota de piata: 5,25
(Sursa: Raportul CSA pe 2004. Calculele au fost facute la cursul mediu al euro din 2004.)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.