Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a hotarat cine poate fi actionar la noul depozitar central al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), al carui rol este relativ asemanator cu cel al unei banci.

Detinatorii acestuia vor fi, asadar, registrele independente, Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD) si BVB, mai exact "acele institutii existente care au in atributiile lor activitati ce vor putea fi desfasurate doar de depozitarul central", explica conducerea comisiei, intr-un comunicat.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu a reusit sa obtina un loc in actionariatul noii banci a Bursei, asa cum ar fi dorit, pretentie formulata de catre minister in virtutea faptului ca exista perspectiva, ca in viitor, titlurile de stat sa se tranzactioneze la BVB.

In prezent, transferurile cu aceste instrumente financiare se fac pe o piata secundara, organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Comisia, care supravegheaza piata de capital, nu a scos, in intregime, MFP din calcul. In regulamentul privind infiintarea si functionarea depozitarului central, caselor de compensare si contrapartilor centrale, CNVM a introdus o prevedere care va permite finantelor ca, in cazul in care depozitarul central va fi agreat ca registratar unic al titlurilor de stat, ministerul sa poata desemna un reprezentant care sa participe de drept la toate sedintele Consiliului de Administratie, care au, desigur, pe ordinea de zi puncte referitoare la piata titlurilor de stat. De asemenea, comisia precizeaza ca acea persoana are drept de veto numai cu privire la subiectele legate de piata titlurile de stat.

Regulamentul mai prevede ca, ulterior infiintarii, pot deveni actionari ai depozitarului central doar entitati ale pietei financiare, autorizate de comisie, de BNR sau CSA, ori de institutiile echivalente din tarile membre ale Uniunii Europene.

MFP va putea sa aiba un reprezentant la discutiile privind titlurile de stat

CNVM a hotarat, de asemenea, capitalul social al depozitarului central, care, la infiintare, trebuie sa fie echivalentul a minimum trei milioane de euro, din care cel putin un milion de euro sa fie in numerar. In termen de doi ani, institutia este obligata sa-si majoreze capitalul la echivalentul a minimum cinci milioane euro, din care cel putin trei milioane euro sa fie in numerar. Pentru partea de numerar, comisia a stabilit ca actionarii pot aplica prevederile art. 8 din Legea nr. 31/1991 privind societatile comerciale, care se refera la subscrierea integrala a actiunilor, cu plata in interval de 12 luni.

Casa de compensare trebuie sa aiba, la infiintare, un capital social mai mic, adica echivalentul a minimum 300.000 de euro, de data aceasta, integral in numerar. Tot in termen de 2 ani, institutia este obligata sa-si ridice capitalul la echivalentul a minimum un milion de euro.

Potrivit Regulamentului, actionarii au obligatia sa solicite CNVM autorizatia de infiintare a depozitarului central, pana cel tarziu la data de 30 octombrie 2005. Acesta va intra in vigoare la data publicarii Ordinului de aprobare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.