Presedintele s-a intilnit ieri cu reprezentantii companiilor petroliere din Romania, carora le-a dat un termen-limita de o saptamina pentru a inainta solutii privind ajungerea la un pret rezonabil al carburantilor pe plan intern.

Presedintele Basescu s-a intilnit ieri cu reprezentantii Petrom-OMV, Rompetrol, Lukoil si Rafo pentru a analiza ultimele evolutii de pe piata produselor petroliere, indeosebi a preturilor acestora. Basescu a solicitat conducerilor societatilor petroliere sa caute solutii comune pentru ca structura vinzarilor de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile acestora, sa tina cont cu precadere de faptul ca Romania este o tara care are resurse interne de titei, cu un cost scazut la extractie, conform unui comunicat al Presedintiei. Seful statului a subliniat ca este important ca societatile petroliere sa contribuie, prin politica de vinzari si de preturi, la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior.

O noua intilnire

Basescu va invita, saptamina viitoare, conducerile acestor companii la o noua runda de discutii pentru a fi informat asupra solutiilor pe care le propun, se arata pe site-ul Presedintiei. Conform unor participanti la intrevedere, Basescu le-a spus petrolistilor ca i se pare "usor exagerat" sa creasca preturile carburantilor cu justificarea cresterii preturilor pe piata mondiala a titeiului, avind in vedere costurile scazute ale extractiei in Romania. Pentru saptamina viitoare, ne-au mai spus aceleasi surse, seful statului ii asteapta pe petrolisti cu o strategie a stabilirii pretului de vinzare pe piata interna a combustibililor.

Petrolistii sint sceptici

Marin Anton, purtatorul de cuvint al Balkan Petroleum, actionarul majoritar al Rafo, se declara sceptic in legatura cu scaderea preturilor. "Sint de acord cu ingrijorarea presedintelui, dar Romania tinde spre UE si preturile trebuie aliniate la ceea ce se intimpla in UE," a sustinut Anton. Intrebat daca Basescu le-a cerut sa scada preturile, Anton a recunoscut: "Presedintele ar avea aceasta dorinta pentru ca romanii sa nu fie direct afectati de ceea ce se intimpla pe piata externa a petrolului, deoarece Romania extrage sase miliarde de tone de titei pe an din subsolul propriu". Anton a adaugat insa ca numai o singura companie dispune de aceste resurse, si anume Petrom-OMV.

Directorul general al Lukoil, Constantin Tantiza, a declarat ca in conditiile in care carburantii din Romania se vor vinde sub cotatiile internationale, compania va merge in pierdere. "Vom fi nevoiti sa prelungim aceasta politica," s-a plins Tantiza. Pina la inchiderea editiei, reprezentantii OMV-Petrom si cei ai Rompetrol nu au putut fi contactati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.