Masurile luate de Banca Nationala pentru temperarea creditarii, desi justificate de ratiuni macroeconomice, sint contestate de clienti. Solutia de mijloc poate fi produsul de economisire-creditare.

In ultimele doua zile, o banca comerciala (este vorba de BRD) si una dedicata, HVB Banca pentru Locuinte au sporit concurenta pe piata creditelor prin lansarea unor produse bancare diferite, dar care au la baza acelasi principiu. Este vorba despre produse de finantare care presupun o perioada de economisire inainte de obtinerea unui credit. Astfel de produse bancare sint putin cunoscute de publicul larg, deoarece ele sint relativ noi pentru piata romaneasca. Este insa de asteptat ca acestea sa devina foarte populare dupa intrarea in vigoare a noilor norme de creditare impuse de BNR, care fac foarte dificil accesul la imprumutul pentru locuinta.

Solutia celor cu venituri mici si medii

Produsele de finantare imobiliara lansate sint atractive pentru toate categoriile de clienti, mai ales acum, cind dobinzile la depozitele in lei au scazut foarte mult, iar piata ofera relativ putine alternative de economisire. Prin restrictionarea creditului neguvernamental, in general, si a celui in valuta pe termen scurt destinat consumului, in special, populatia este de acum incurajata sa economiseasca. Pretul mai mare al creditelor si conditiile restrictive suplimentare ce trebuie indeplinite pentru obtinerea lor lasa putine alte sanse celor cu bani mai putini care isi doresc o locuinta noua.

Inca o banca specializata

Ieri a fost lansata oficial HVB Banca pentru Locuinte, o institutie de credit specializata in activitatea de economisire-creditare in sistem colectiv, pentru domeniul locativ. Mecanismul de functionare presupune doua etape: perioada de economisire si perioada de creditare. Clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minim 18 luni, potrivit legislatiei in vigoare, iar dupa aceea poate lua un credit cu o dobinda fixa de 6% pe an. In perioada de economisire, banca ofera clientilor o dobinda fixa de 3% pe an, iar statul acorda o prima, care se calculeaza in functie de sumele economisite in anul respectiv. Sistemul se bucura de un mare succes in Germania, Ungaria, Cehia si Croatia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.