Daniel Daianu, fost ministru de finante, este propunerea premierului Calin Popescu-Tariceanu pentru a prelua functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, organism care urmareste activitatea conducerii executive a celei mai mari banci din Romania.

Daianu, 53 de ani, profesor doctor in stiinte economice, urmeaza sa-l inlocuiasca pe Sebastian Vladescu, care a fost numit acum o saptamana ministru al finantelor.

"In urma numirii domnului Vladescu in Guvern am constatat ca se afla in incompatibilitate, motiv pentru care trebuia sa-si dea demisia din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere. Credem ca Daniel Daianu este o alegere potrivita avand in vedere experienta si profesionalismul sau", a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS, principalul actionar al BCR.

Vladescu si Daianu fac parte din Centrul Roman de Politici Economice si au lucrat impreuna la Ministerul Finantelor. "Am respect pentru bancile serioase cu atat mai mult pentru prima banca a tarii", a comentat Daianu propunerea de a merge la BCR.

El trebuie sa primeasca acceptul Bancii Nationale.
In ultimul an, presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR s-a schimbat de patru ori. Acest consiliu a fost infiintat la propunerea BERD si IFC, care detin 25% din BCR, pentru a separa conducerea executiva de cea administrativa. Acesta este modelul occidental. Cei aflati la putere si-au numit propriii oameni in aceasta functie de presedinte al Consiliului de Supraveghere.

Cand PSD era la putere, functia a fost detinuta de Horia Neamtu si Florin Georgescu, ultimul fiind in prezent prim-viceguvernator al BNR. Cand Alianta a venit la putere, si-a numit propriii oameni.

Conducerea executiva a bancii este asigurata de Nicolae Danila, care detine acest post de cinci ani.
Daianu a lucrat multi ani la BNR, in pozitia de economist-sef, dupa care in 1998 a fost numit in functia de ministru al finantelor, unde a stat un an. El este un apropiat al cercurilor liberale.

BCR urmeaza sa fie privatizata in acest an, ofertele finale de achizitie a pachetului majoritar de actiuni urmand sa fie depuse in a doua decada a lunii septembrie. BCR are active care depasesc 7 miliarde de euro si detine o treime din piata bancara. Alaturi de stat, BERD si IFC, ceilalti actionari ai bancii sunt SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Moldova- 6%, SIF Transilvania- 6%, SIF Oltenia- 6%, SIF Muntenia- 6% si salariatii bancii - 8%.

Banca este evaluata in acest moment intre 1,9 si 2,5 miliarde de euro.

Avand in vedere concurenta mare pentru achizitia pachetului majoritar si a prelua o cota mare din piata bancara, este posibil ca ofertele financiare ale celor interesati de BCR sa depaseasca aceasta evaluare. Cei noua care se afla in cursa la BCR sunt Deutsche Bank - Germania, BNP-Paribas - Franta, Dexia - Benelux, Fortis - Benelux, KBC - Belgia, Banca Nationala a Greciei, Banca Comerciala Portugheza, Erste Bank - Austria si Intesa din Italia.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.