Scaderea dobanzilor din ultima vreme a diminuat atractivitatea depozitelor in lei, favoritele romanilor atunci cand vine vorba de plasarea economiilor. Daca pana in prezent economiile populatiei au luat o singura directie, de-acum incolo clientii bancilor trebuie sa gaseasca solutii alternative.

Cu o inflatie prognozata de 8% pana la sfarsitul anului, la care adaugam si impozitul de 10% pe castigurile obtinute, reducerea treptata a dobanzilor le apropie de un nivel real negativ, ceea ce inseamna ca deponentii nu mai au nimic de castigat daca tin banii in banca. In aceste conditii, populatia va trebui sa se orienteze rapid catre alte instrumente financiare de economisire sau de investitii, cu un randament superior depozitelor, cum ar fi certificatele de depozit sau produsele oferite de piata de capital.

Solutii avantajoase

O alternativa viabila pentru depozitele la termen o reprezinta, in conditiile actuale, certificatele de depozit, care ofera dobanzi mai mari. Daca in cazul depozitelor pe un an media dobanzilor acordate de majoritatea bancilor comerciale este in jurul a 8%, certificatele ofera o rata a do-banzii fixe ce poate ajunge si la 10%, in unele cazuri, situandu-se astfel cu cateva puncte procentuale deasupra ratei inflatiei.
Pe langa avantajele de ordin strict financiar, aceste instrumente sunt foarte lichide si cu risc minim, putand fi utilizate de catre detinator in diverse scopuri sau operatiuni: scontare, gaj, garantie bancara (colateral) etc.

In plus, acestea aduc chiar si pentru banci o mai mare siguranta in utilizarea resurselor financiare, pentru ca ofera un orizont de timp cert privind depozitele atrase, piata secundara a acestor instrumente rezolvand mult mai bine nevoia urgenta de lichiditati a detinatorilor de certificate. Dintr-un depozit simplu, titularul acestuia poate sa extraga fara nici un impediment banii inainte de scadenta, obligand bancile sa ofere credite din aceste depozite pe perioade mai scurte.

Daca titularul unui certificat de depozit doreste sa-si obtina banii inainte de scadenta, poate realiza acest lucru prin vanzarea lui pe piata secundara. Chiar daca, in ultimul timp, populatia pare sa se indrepte din ce in ce mai mult catre aceste produse, conform ultimelor statistici BNR, in ansamblu, valoarea totala a depozitelor la termen este de opt ori mai mare.

Cåstiguri mai mari, riscuri pe masura

In afara depozitelor oferite de banci, clientii se pot indrepta catre produsele oferite de piata de capital, fie investind in actiunile/obligatiunile cotate pe o piata reglementata (din Romania - BVB, Rasdaq - sau din strainatate), fie achizitionand titluri emise de fondurile de investitii. Instrumentele financiare derivate pot oferi o alta alternativa de investitii. De asemenea, clientii pot achizitiona titluri de stat sau bonduri in valuta emise de Ministerul Finantelor Publice.

Desi de multe ori aceste produse pot aduce castiguri ceva mai mari, populatia se orienteaza prea putin catre acestea. Unul dintre motive poate fi si faptul ca, desi randamentul este superior, in egala masura pot aduce si pierderi. Specialistii considera insa ca nu acesta este principalul motiv pentru care romanii se orienteaza mai putin catre piata de capital, ci faptul ca numarul celor care cunosc mecanismul de functionare a pietei de capital este inca redus. De asemenea, piata actiunilor nu este suficient dezvoltata: exista prea putine societati mari listate, iar numarul maxim de actiuni ce pot fi tranzactionate este mic. Nu in ultimul rand, piata obligatiunilor, o piata cu riscuri mult mai mici, este foarte slab dezvoltata (putini emitenti si lichiditate scazuta).
Ion Popovici, director de banca


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.