Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis ultima data sa reduca dobanda de interventie cu 0,5 puncte, pana la 18,25% pe an, avand in vedere reducerea ratei inflatiei de la 14,1% la sfarsitul anului trecut la 11,1% la finele lunii septembrie. Astfel, cuantumul reducerii dobanzii de interventie din perioada iunie-octombrie a ajuns la trei puncte procentuale, iar rata dobanzii a atins nivelul inregistrat la sfarsitul anului precedent. Aceasta este a cincea reducere a ratei dobanzii de interventie din acest an.
Prima modificare din acest an s-a produs in luna iunie, aparent la presiunile din partea bancilor comerciale si a mediului de afaceri. Partizanii reducerii de urgenta a dobanzii de interventie indicau o rata lunara a inflatiei care scadea intr-un ritm record, coborand la 0,3 la suta in luna mai. BNR a actionat in acest sens, coborand dobanda cu 0,5 la suta de la 20,75% la 20,25%.

Nivelul de referinta 21,25%, care a trenat din ianuarie pana in iunie, a fost atins dupa ce BNR a majorat dobanda, in trei etape, incepand cu luna august a anului trecut, pentru a sustine procesul dezinflationist si a reduce deficitul de cont curent.
Desi inflatia permitea la acel moment o reducere mai consistenta a ratei de interventie, implicit a celei de referinta, BNR a explicat ca acesta a fost semnalul pe care l-a dat bancilor comerciale pentru reducerea dobanzilor la credite.

In afara de BCR care a redus dobanda cu un punct procentual chiar inainte de scaderea ratei de interventie, nici o alta banca nu a reactionat.
Lipsa de reactie a bancilor comerciale
Bancherii au spus ca este o reducere nesemnificativa, desi BNR a indicat destul de clar prin vocea guvernatorului ca acel semnal era doar inceputul unei serii de scaderi ponderate ale ratei de interventie. Lucru confirmat in lunile ce au urmat.
In luna iulie dobanda a scazut cu inca 0,75 puncte.
In luna august au fost realizate doua diminuari, cu cate 0,75 si, respectiv, 0,5 puncte.

Acest mod de actiune a fost explicat de fiecare data de BNR prin "hotararea de a pastra conduita prudenta a politicii monetare in perioada urmatoare, pentru atingerea obiectivelor de reducere a inflatiei si pentru a compensa tendinta anticipata de crestere a consumului public si privat.
Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

O banca a dat intotdeauna tonul

Bancile au refuzat sa tina pasul cu BNR, in afara de una. Dupa scaderea de un procent care a luat fata bancii centrale, BCR a anuntat in septembrie ca va reduce treptat ratele dobanzilor aplicate la unele tipuri de credite, fara sa modifice, in prima faza, dobanda platita la depozitele atrase de la clienti. In consecinta, banca reduce pe 10 septembrie ratele dobanzilor pentru toate tipurile de credite in lei destinate populatiei cu pana la trei procente.
La creditele destinate persoanelor juridice dobanda s-a redus cu doi la suta.

"Atunci cand o banca ce detine 30 la suta din piata face o asemenea miscare, ceilalti trebuie sa se gandeasca foarte serios daca mai au loc pe piata cu vechile dobanzi", avertiza la acea data Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Cu un total de 4%, banca depaseste cuantumul reducerilor BNR cu un procent.
BRD si Raiffeisen au operat scaderi de doua, trei procente in aceeasi luna. Si Banca Tiriac a redus dobanzile, dar in decembrie.

A facut acest lucru pentru imprumuturile in lei si valuta, cu doua pana la patru puncte procentuale, scadere determinata de evolutiile pietei, dupa cum au spus oficialii bancii.
Alte banci au fost mult mai rezervate.
Banca Transilvania si Alpha Bank au redus dobanzile cu 0,5 la suta, respectiv 1 la suta.
In plus, cele doua banci au operat si scaderi sesizabile la dobanzile la depozitele persoanelor fizice si juridice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.