Dupa integrare, fiecare producator de lapte va putea vinde o anumita cantitate de lapte, fixata de Ministerul Agriculturii in functie de cota nationala negociata cu Uniunea Europeana (UE). Cota Romaniei este tripla fata de cantitatea de lapte raportata in statisticile oficiale, insa piata este mult mai larga, avertizeaza ministrul Agriculturii, depasind cu doua milioane de tone cantitatea negociata.

Pentru produsele agroalimentare, fiecare tara are cota sa de productie, pe care o va imparti actorilor privati din sector, care, in cazul unei supraproductii, vor fi amendati. Cel mai elocvent este domeniul productiei de lapte.

Din 2007, cota de lapte atribuita Romaniei este de 3,057 milioane de tone de lapte si are doua componente: livrari pentru procesare de 1,093 milioane tone si vanzari directe de 1,964 milioane tone. In prezent, Romania produce doar aproximativ 1 milion de tone de lapte care intra in circuitul comercial, alte aproximativ 4 milioane de tone neindeplinind criteriile europene si fiind destinate doar autoconsumului. Toti producatorii de lapte vor putea obtine, la solicitarea lor, o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe care va fi denumita cu termenul "cota individuala de lapte". Cota individuala va fi stabilita din cota de lapte sau regimul national de referinta. In cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre Comunitate. Taxa, stabilita pentru 100 litri, va fi platita Uniunii Europene, separat pe cele doua componente - livrari si vanzari directe, iar responsabilitatea achitarii ei va reveni, in ambele cazuri, producatorilor care depasesc cota individuala.

Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte va fi stabilita prin Hotarare a Guvernului, iar cantitatile se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pe baza evaluarii productiilor realizate in perioada de referinta.

Astfel, potrivit unei ordonante adoptate in ultima sedinta de guvern, daca un investitor cere, dar nu obtine, de la minister, o cota de lapte mai mare decat cea acordata, in cazul in care o va obtine va trebui fie sa arunce cantitatea de lapte excedentara, fie sa plateasca o amenda pentru fiecare 100 de litri suplimentari scosi pe piata. Aceste norme europene duc la paradoxalul rezultat ca, in cazul unei productii mai bune de lapte, fermierul sa nu se bucure, ci sa caute tot felul de modalitati pentru a evita sa fie amendat.

Livrarea laptelui de la producator la cumparator, in cadrul cotei detinute pentru livrare, se realizeaza pe baza de documente care atesta cantitatea de lapte, volumetric si masic, si procentul de grasime aferent cantitatii receptionate. Cumparatorul are responsabilitatea receptionarii corecte a laptelui si mentinerea parametrilor inscrisi in documentul ce insoteste laptele pana la unitatea de destinatie.

Ordonanta interzice cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala pentru livrari. De asemenea, Ordonanta reglementeaza productia traditionala si ecologica de lapte. Astfel, productia de lapte realizata de producator, procesata intr-un mod traditional conform unor specificatii tehnice sau metode de fabricatie codificate sau inregistrate este supusa regimului produselor traditionale si al cotei de lapte. Caracteristica de traditionalitate a produsului lactat este determinata de recunoasterea istorica a acelui produs.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.