Investitia initiala intr-o pensiune se cifreaza intre 60.000 si 200.000 de euro si chiar peste, in functie de zona, de diversitatea serviciilor si de numarul de margarete. Cheltuielile sint amortizate insa in citiva ani, din moment ce cistigurile pot sa ajunga si la 4.000 de euro lunar.

In plus, daca proiectul e bun, jumatate din banii necesari pot veni de la UE prin programul SAPARD. E mai rentabila o pensiune la munte, pentru ca investitia initiala este ceva mai redusa, iar sezon poate fi considerat tot anul. La mare, investitorul are parte si de concurenta turismului la negru, pe linga neajunsul ca poate face bani doar trei luni pe an, in sezon. Romanii prefera pensiunile izolate si mici. Este de asteptat inflorirea afacerii in domeniu si din cauza cresterii interesului turistilor straini.

Investitia intr-o pensiune agroturistica la munte sau la mare poate fi o cale de a-ti rotunji binisor veniturile, daca stii cum si unde sa o faci. Cheltuielile pot parea mari la inceput, dar daca ai un proiect suficient de destept, jumatate din bani ti-i da UE. Randamentul afacerii poate fi mai mare decit la banca.

O investitie intr-o pensiune turistica iti poate asigura un venit lunar intre 40 de milioane de lei (4.000 de lei noi) si 150 de milioane de lei. Diferenta mare de cistig este data de locul si marimea investitiei. Cheltuielile initiale se pot ridica la 60.000 - 200.000 de euro, cheltuieli ce sint insa acoperite in mai putin de 10 ani, timp in care afacerea iti da si posibilitatea de extindere.

Venitul lunar pe care ti-l poate asigura afacerea este de 2% din investitia initiala - suma de trei ori mai mare fata de dobinda pe care ai obtine-o de la o institutie bancara.

Cit te costa

E mai rentabil sa ridici o pensiune in zonele de munte. Daca la mare terenul se vinde la un pret mediu de 33 de euro mp, la munte pretul mediu pe mp este de 20 de euro.

Daca vrei sa iti incepi afacerea mai modest, o pensiune cu 4 camere duble, 4 bai si o bucatarie te va costa, la munte, 55.000 de euro, iar la mare, in jur de 60.000 de euro.

Ca sa ridici o pensiune cu 10 camere, 10 bai, o bucatarie, un living si cu un teren de 500 mp, iti trebuie in jur de 200.000 de euro. Daca ai ceva mai multi bani, poti investi intr-o pensiune minihotel, al carei pret sare de 200.000 de euro.

"Oamenii prefera in general pensiunile izolate si mici. Se cauta pensiunile cu o camera, doua. Rar sint cautate pensiunile cu bai comune sau camerele cu multe paturi", a spus Emil Consa, membru al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC - Alba).

Suma investita depinde de locul unde amplasezi pensiunea, de calitatea serviciilor si de diversitatea acestora. Daca vrei ca pensiunea ta sa ofere cit mai multe servicii, poti avea o sala de conferinte, o sala de fitness, un living, aer conditionat, acces la Internet sau chiar un teren de tenis.

Cum sa faci sa te coste mai putin

50% din investitia facuta ar putea fi finantata de Agentia SAPARD, printr-o contributie financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene. Valoarea totala eligibila a proiectului trebuie sa fie intre 5.000 - 200.000 de euro, suma ce contribuie la construirea, modernizarea sau extinderea cladirilor din cadrul proiectului. Ajutorul financiar este acordat persoanelor fizice sau juridice, cu capital integral privat, care pot face dovada unor surse financiare stabile si suficiente pentru asigurarea continuitatii si finalizarii proiectului. Pensiunea trebuie sa fie intr-o zona rurala, sa aiba minimum 3 stele si o capacitate de 4 pina la 10 camere.

Cit cistigi?

Depinde cite "margarete" sau "stele" are pensiunea ta. La munte, la o pensiune de 1-2 margarete, pretul de cazare este in jur de 250.000 - 400.000 de lei pe zi/camera. Asta inseamna ca, la un pret mediu, intr-un an, veniturile pe care ti le asigura o pensiune cu patru camere duble, la munte, se ridica la peste 450 de milioane de lei (40 de milioane pe luna). La o pensiune de 3-4 margarete, tariful pentru o zi este de 500.000 - 700.000 de lei - cu un venit anual dublu fata de cel pe care ti-l asigura o pensiune de 2 margarete.

Masa este optionala, iar pretul este in jur de 15-18 euro pe zi. Creativitatea aduce si ea bani. O cina festiva, un picnic, un program festiv, taraful cu lautari sau expeditiile pe munte sint activitati organizate ce iti asigura un plus de venit. Astfel, preturile pot depasi uneori 1.000.000 - 1.500.000 de lei pe zi.

La mare, sint profitabile pensiunile cu mai multe camere. Aici poti gasi oferte de 150.000 de lei pe noapte, dar si pensiuni ce iti cer 1.000.000 de lei pentru o noapte. Cele mai mari preturi sint in lunile iulie - august. Avind in vedere faptul ca la mare sezonul este de numai trei luni, sint rentabile pensiunile mai mari si cu mai multe stele.

Unde sa construiesti

Brasovul conduce in topul judetelor cu cele mai multe pensiuni. Numai Asociatia Nationala a Turismului Rural si Ecologic (ANTREC) are peste 120 de pensiuni in acest judet. Pe locul doi este judetul Alba, cu 69, iar mai apoi Vrancea. In general, pensiunile sint construite in zone cu trecut istoric, aproape de pirtiile de schi sau in orasele cu traditii. Pe litoral este esential ca pensiunea sa fie cit mai aproape de mare.

Riscul gradului de ocupare

Un avantaj pe care il au proprietarii pensiunilor de la munte este perioada de ocupare a camerelor pe timpul anului. "In general, avem ocupat pe toata perioada anului, insa in procente diferite", ne-a spus Ovidiu Girbacea - proprietarul complexului turistic Cheile Gradistei din Moeciu, complex cu un hotel si trei vile. "Foarte aglomerat in weekend, vara si iarna. In general, 70% din an avem plin. Sint unele pensiuni care au doar 4 luni de sezon. Depinde foarte mult de serviciile pe care le oferi", a mai spus Ovidiu.

"Pe litoral, cea mai mare problema a proprietarilor de pensiuni este turismul la negru. De la Mamaia pina la Vama Veche vezi zeci de oameni cu cheile in mina. Aici, toata lumea se ocupa de turism. Si cine cistiga? Ei, ca au preturi mici, sau proprietarii pensiunilor care trebuie sa aiba licenta, cursuri in turism, certificate de omologare - lucruri ce obliga un pret mai ridicat?", ne-a spus Florentina Dospinescu - ANTREC, Constanta. "Si vremea este o problema destul de mare. Anul asta, sezonul nici nu cred ca va depasi o luna si jumatate", a adaugat ea.

Numarul investitorilor in pensiunile agroturistice este in crestere de la an la an. Se pare ca Romania este o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru turistii straini, chiar daca unii romani prefera destinatii de peste granita. Numai in 2004 s-au inregistrat 30 de hoteluri noi, 378 de pensiuni agroturistice noi si peste 5,9 milioane de turisti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.