Normele privind restrictionarea creditarii apar azi in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicare

De luna viitoare, romanii care vor sa-si mai ia un credit vor trece mai greu de furcile caudine prin care bancile aproba dosarele de imprumut, din cauza ca vor intra in vigoare normele privind restrictionarea creditarii. Acestea au fost trimise la Monitorul Oficial in cursul acestei saptamani, urmand sa fie publicate chiar azi. Noile reglementari vor intra in vigoare la 30 de zile de la aparitie, timp in care bancile trebuie sa-si adapteze regulile interne.

In urma recomandarilor Fondului Monetar International (FMI), banca centrala a decis, la sfarsitul lunii iunie, ca e mai bine sa puna piciorul in prag in privinta cresterii necontrolate a creditului. Marea teama a economistilor din BNR si FMI era ca vor asista la o crestere periculoasa a deficitelor externe, din cauza romanilor care cumpara in rate electrocasnice produse in strainatate.

Plafon maxim pentru rate

Principala noutate pe care o aduc normele de creditare este faptul ca suma ratelor pe care o familie le plateste la creditele contractate nu poate depasi 40% din veniturile nete. Pana acum, regula era ca rata la credit nu putea depasi 30% din venitul net in cazul unui credit de consum sau ceva mai mult daca era vorba de credite pentru case. Astfel, o persoana putea sa ia credite nenumarate, de fiecare data ponderea de 30% aplicandu-se la diferenta dintre venituri si ratele mai vechi.

"Au existat discutii intre BNR si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), in cadrul carora s-au propus modificari ale normelor. Este vorba de circa 30 de propuneri. Insa nu stim care va fi forma finala a normelor pana nu le vedem in Monitorul Oficial", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.

Informatii despre toti clientii bancilor

Pentru a aplica noile reglementari, institutiile ar trebui sa poata verifica daca o persoana care cere un credit mai plateste alte rate sau nu. In prezent, bancile nu au informatii decat despre clientii rau-platnici. Din august anul trecut, cand a intrat in functiune Biroul de Credit, bancile au "varsat" informatiile despre restantieri intr-o mare baza de date. Teoretic, ar putea fi creata o baza de date cu toti clientii persoane fizice ai bancilor.

"Sistemul informatic este functional. Asteptam insa ca bancile sa alimenteze baza de date. Depinde de ele cand vom avea o baza de date cu informatii pozitive despre toti clientii", spune Serban Epure, directorul Biroului de Credit. Acesta a precizat ca, pana acum, fiecare banca a alimentat baza de date a Biroului cu un esantion mic de informatii. Exista si o exceptie, "o banca mare, care a alimentat baza de date cu date despre toti clientii", precizeaza Epure.

Schimbari in regulile de acordare a creditelor

> suma ratelor nu poate depasi 40% din veniturile nete (maximum 30% in cazul creditelor de consum si 35% la cele de investitii imobiliare)

> cardurile de credit si descoperitul de cont nu intra in categoria creditelor de consum

> creditul ipotecar nu va fi reglementat de noile norme

> asigurarile se pot considera garantii personale

> societatile nebancare care vand in rate trebuie sa aplice aceleasi reguli, in baza contractelor de finantare incheiate cu bancile


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.