Inundatiile aduc in atentie o problema mai veche: asigurarea locuintelor.

Caderile masive de ploaie din ultimele saptamani au fost cauza principala a umflarii raurilor la cote nemaiintalnite, lucru care a dus, pana la urma, la inundarea a localitati intregi. In urma oricarui eveniment nefericit la scara larga si care a tinut pentru o perioada primele pagini ale ziarelor si deschiderea jurnalelor de stiri, societatile de asigurari isi indreapta atentia spre acoperirea daunelor cauzate de un fenomen natural asemanator celui care tocmai a trecut.

Inundatiile din ultimele doua saptamani au dat un semnal in aceasta privinta. Firmele de asigurari care nu au in oferta lor prezenta optiunea protectiei impotriva inundatiilor, se gandesc deja serios sa o adauge. Dar, pana la a lua in calcul o eventuala modificare a ofertelor, in vederea atragerii de noi clienti, societatile catre care si-au indreptat atentia spre clientii inainte de a inundatii au acum plati de facut.

Inundatia ca risc

Inundatiile, exploziile si cutremurele din ultimii ani nu i-au convins inca pe romani ca asigurarea locuintei este o necesitate, mai ales ca cei mai multi dintre ei muncesc o buna parte din viata pentru a-si cumpara o casa.

Majoritatea asiguratorilor nu au in prezent un pachet anume creat pentru inundatii. Inundatia este un risc anexat celorlalte, precum incendiul sau cutremurul. Locuintele care prezinta un risc relativ scazut la inundatii sunt apartamentele. Bineinteles, vorbim despre inundatiile pe cale naturala. Si aici avem de-a face cu o inundatie cauzata de o teava sparta sau de neatentia unui vecin. Totusi, riscul este cu mult mai mic prin comparative cu o casa din zona rurala aflata langa un rau. O mare parte a companiilor practica o rata intr-o valoare cuprinsa intre 0,1 si 0,2% din valoarea imobilului.

Pe masura ce creste gradul de risc, creste direct proportional si valoarea contractului. Cazul cel mai nefericit este o casa taraneasca din lemn, situate intr-o zona cu activitate seismica mare (judetul Vrancea, de exemplu) si pe malul unui rau care a provocat inundatii si in trecut. Pentru astfel de cazuri, unele societati de asigurari pot sa refuze incheierea unei polite. In oferta firmei Unita, proprietarul unei case batranesti din judetul Timis - zona recent afectata de inundatii - ar avea de platit 0,17% din valoarea imobilului. Daca este vorba despre o vila, construita in ultimii ani si care indeplineste cerintele protectiei impotriva cutremurelor de grad ridicat, proprietarul ar avea de achitat doar 0,14% din valoarea casei respective. In caz de pagube cauzate de o inundatie, un client al societatii ARDAF ar avea de platit 0,1% din valoarea imobilului.

In cazul unei asigurari care include si bunurile, cota creste la 0,15% din valoarea totala a bunurilor. Acestor cote de baza li se poate adauga, in functie de conditiile contractului si de caracteristicile locuintei si alte procente.

Pentru terenurile agricole, Omniasig ofera un contract care include acoperirea daunelor create direct sau indirect si de inundatii. Conditiile prevazute sunt: spalarea solului din jurul plantelor, dezvelirea semintelor, dezradacinarea, ruperea sau culcarea plantelor in stadiu avansat de vegetatie fara redresare ulterioara si acoperirea plantelor cu mal provenit de pe versanti.

Doar 10% sunt asigurati

Din pacate nu este apreciat cum se cuvine pericolul pe care il reprezinta cutremurele, inundatiile si alte calamitati pentru viata persoanelor, locuinte si bunuri care, dupa cum se vede, nu ocolesc pe nimeni. Din calculele efectuate pana acum reiese ca sub 10% dintre cetatenii Romaniei au incheiat o asigurare care sa includa si riscul de calamitati naturale. Costurile unei asigurari nu sunt mari si trebuie depasita mentalitatea paguboasa conform careia orice problema de acest gen este tratata cu fraza "lasa, ca trece si asta" sau "lasa, ca merge si asa". Trece, dar cum... Cu ce efecte... Si, mai ales, daca ne uitam la ce ramane in urma, cine te mai poate ajuta? Decat o companie de asigurari cu care ai incheiat in prealabil un o polita. In primul rand trebuie sa fie o companie serioasa, care sa fi demonstrat acest lucru prin respectarea obligatiilor financiare asumate.

O asigurare la tara

Pentru a exemplifica ce inseamna de fapt o asigurare pentru zona rurala, sa luam ca exemplu o asigurare la Omniasig. In cazul de fata, casa este din beton sau caramida, se afla in apropierea unui rau care a mai inundat in trecut si are potential si in perioada aceasta a anului. Constructia are o structura de rezistenta din beton armat si caramida, fundatie de beton si acoperis de tigla, realizata in 1980. Riscurile care sunt asigurate de companie sunt: incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri grele, cutremure si riscuri atmosferice (in aceasta categorie de riscrui se include si pericolul inundatiilor). Suma asigurata a cladirii este evaluata la 40.000 de lei noi (400.000.000 de lei vechi). Pentru cazul de fata, prima anuala catre Omniasig are o valoare de 84 de lei noi (840.000 de lei vechi). La o plata esalonata pe cele 12 luni ale anului, plata lunara ar fi in valoare de 7 lei noi (70.000 lei vechi).

O asigurare la bloc

Daca este sa luam exemplul unui apartament situat intr-un bloc construit in anul 1983, avand o valoare de 30.000 de euro, asigurat la Asirom in baza acoperirii extinse, prima de asigurare anuala va fi de 51 de euro. Asta inseamna ceva mai putin de 15,50 de lei noi/luna (155.000 de lei vechi/luna) sau mai putin de 0,52 de lei noi/zi (5.200 de lei vechi/zi), daca luam in calcul un curs estimat la 3,6250 lei noi/euro (36.250 de lei/euro). Iin functie de acoperirile solicitate, amplasarea cladirilor sau a bunurilor asigurate (zona urbana, zona rurala), caracteristicile constructive ale cladirilor (structura de rezistenta, anul constructiei), tarifele pot varia pentru cladiri intre 0,07-0,71%, iar pentru bunuri gospodaresti intre 0,12-0,43%, in cazul companiei de asigurari Asirom.

Asigurare obligatorie a locuintei

Dupa cum arata intentiile guvernantilor, asigurarea obligatorie a locuintelor (similara cu asigurarea obligatorie a automobilelor) poate deveni o realitate, candva la inceputul anului viitor. In prezent, asigurarea constructiilor este facultativa. Actualul executiv doreste sa schimbe aceasta stare de fapt, pentru a preintampina, pe cat se poate, posibile evenimente precum recentele inudatii.

Proiectul legislativ vine peste o idee vehiculata si abandonata de fostul guvern. Proiectul de atunci prevedea o serie de subventii pentru categoriile defavorizate, dar a avut parte numai de critici din partea companiilor de profil. In luna mai 2005, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a venit cu o noua propunere care vizeaza asigurarea obligatorie a locuintelor. In opinia comisiei, primele de asigurare ar urma sa fie platite simultan cu impozitele locale.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.