Sute de hectare de teren agricol au fost afectate de ploile din ultimele saptamani. Desi in acest moment pagubele nu pot fi cuantificate, previziunile sunt sumbre. Agricultorii pierd zeci de miliarde, cei care si-au dat pamantul in arenda nu se vor alege cu nimic, iar statul va trebui sa scoata din buzunar sume uriase pentru a acorda despagubiri si pentru a le asigura existenta si celor care pana acum traiau din ce obtineau in propria gospodarie.

Situatia din agricultura da peste cap si indicatorii macroeconomici intrucat vor fi necesare importuri masive de produse agroalimentare, dar si de samanta pentru a avea ce cultiva in toamna. Ploile au stricat si socotelile ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur. Daca nu cu mult timp in urma el declara ca a pregatit un act normativ prin care vor fi stabilite prime pentru exportul de grau, acum trebuie sa gaseasca solutii pentru a asigura necesarul intern. Si nu numai la grau. Legumele, fructele, cerealele, carnea din import vor invada Romania.

"La grau situatia este dramatica"

"Mai rau ca acum nu a fost niciodata. Toate lanurile au incoltit. Graul cu peste 2% umiditate nu este bun pentru panificatie, iar cu umiditate peste 10a nu este bun nici ca furaj. La ora actuala, peste 70% din grau este incoltit", declara Adrian Radulescu, presedintele Ligii producatorilor agricoli. El are in arenda 1.800 de hectare de teren agricol si daca anul trecut dupa ce achita arenda ramanea cu un profit de 1-1,8 miliarde de lei, anul acesta se asteapta la pierderi de 5-6 miliarde de lei.

Mana distruge cartofii si strugurii

Nici cartofi nu stim daca vom avea. Ioan Benea, director al societatii Hibridul, din judetul Brasov, declara ca umiditatea permanenta din sol distruge cartofii, iar din cauza ploilor tratamentele necesare nu sunt eficiente. "Avem probleme cu tratamentul pentru mana. Precipitatiile nu permit sa facem tratamentele la timp, iar acolo unde apucam sa le facem ploua din nou si nu mai au nici un efect. Evaluarea este dificila acum si nu stim ce va urma. Cert este faptul ca nici cartoful nu a scapat de furia apelor", spune Ioan Benea.

Podgoriile nu au fost afectate de inundatii, insa ploile au dus la aparitia manei vitei-de-vie. "Aceasta boala va duce la o scadere a productiei de struguri. Situatia este aceeasi la podgoriile din toata tara. Prima evaluare o vom face la sfarsitul lunii iulie. Din cate stiu eu, podgoria de la Panciu nu a mai prins nici un an ca acesta", a declarat Adrian Toma, director la Panciu Veritas.

Tintele economice - victime colaterale

Analistii economici sustin ca inundatiile fac imposibila respectarea tintelor macroeconomice negociate, timp de sase luni, cu Fondul Monetar International. De altfel, si premierul Calin Popescu-Tariceanu recunoaste ca inundatiile au dat peste cap calculele initiale.

"Nu pot sa spun ca nu am sa depasesc cu o mie de miliarde lei deficitul bugetar", a declarat ieri premierul.

"Pentru a inlatura efectele inundatiilor, deficitul ar trebui sa ajunga la 1,3-1,5% din PIB, apreciaza Bogdan Baltazar, partener la firma de consultanta BBP. Ceea ce inseamna ca statul va cheltui cu aproape 550 milioane de euro mai mult decat isi prognozase initial, la un deficit de 0,75%.

Este posibil ca preturile sa creasca, avertizeaza analistii. "Se pune problema daca firmele de constructii lucreaza la capacitate maxima. Daca da, ori vor creste preturile, ceea ce inseamna inflatie mai mare, ori se va apela la importuri, ceea ce inseamna deficit de cont curent in crestere", apreciaza Radu Craciun, analist la ABN Amro.

Analistul Dragos Paslaru, de la grupul de economie aplicata estimeaza, ca in loc 7,75% cat a fost negociat cu Fondul, deficitul de cont curent "se indreapta spre 10% din PIB".

Si cresterea economica va fi afectata de inundatii. In agricultura, vom iesi pe minus fata de anul trecut. "Cred ca vom avea o crestere economica cu 0,75% mai mica decat cea propusa (n.r. - de 6% din PIB)", apreciaza Baltazar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.