Cu un buget de aproape trei ori mai mic fata anul trecut si cu mari probleme la cel mai important proiect rezidential pe care il are in derulare, cartierul "Henri Coanda", ANL a traversat sase luni de blocaj aproape total.

Obtinerea recenta a unui credit de 140 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), destinat locuintelor pentru tineri, interesul mare al unor developeri imobiliari internationali fata de proiectul "Henri Coanda", precum si deblocarea unor fonduri pentru continuarea lucrarilor oprite din lipsa finantarii pareau sa aseze activitatea institutiei pe un curs favorabil. Insa demisia cabinetului Tariceanu si alegerile anticipate vor afecta, cel putin, dinamica proiectelor si strategiilor intocmite de actuala conducere a Ministerului Transporturilor, Constructiei si Turismului.
De obicei, in astfel de situatii incertitudinea planeaza asupra majoritatii activitatilor desfasurate de institutiile statului, iar procedurile, si asa greoaie, de negociere si de desfasurare a licitatiilor vor fi intarziate si mai mult.

Tinerii pot spera macar la locuinte de la stat

Actualul ministru al lucrarilor publice si amenajarii teritoriului, Laszlo Borbely, sustine ca programul de locuinte pentru tineri reprezinta un pilon important al activitatii ANL. "Trebuie sa acordam o atentie sporita tinerilor si sa ii sprijinim. Creditul pe care am reusit sa-l obtinem de la BDCE, plus componenta locala a imprumutului, in valoare de 60 de milioane de euro, vor asigura finantarea constructiei anuale a circa 5.000 de locuinte pentru tineri in perioada 2006-2008", sustine Borbely.

Totodata, ANL va reincepe lucrarile la cele 3.500 de unitati locative a caror constructie a fost sistata din lipsa fondurilor. Aceste locuinte vor fi oferite tinerilor sub 35 de ani cu o chirie modica. Ministrul Borbely a anuntat ca va modifica criteriile de acordare a locuintelor, astfel incat alocarea apartamentelor sa nu mai fie la latitudinea Consiliilor Locale.

"Nu vom mai face nici o diferenta intre cei care lucreaza la stat si cei care lucreaza in mediul privat. Tinerii cu studii superioare vor primi un punctaj mai mare, la fel si cei cu handicap si cei institutionalizati", a mai spus Borbely.

Un grup de deputati liberali a propus modificarea legii de functionare a ANL, astfel incat, dupa implinirea varstei de 35 de ani, chiriasul unei locuinte sa o poata cumpara. Conform proiectului initiat de liberali, pretul de vanzare nu va putea fi mai mic decat cel al unei locuinte cu aceeasi suprafata si dotari, evaluat de ANL la data inchirierii contractului de vanzare-cumparare.

De asemenea, politica liberarilor in acest domeniu vizeaza si acordarea unei subventii de 20% din valoarea constructiei, prin intermediul ANL, tinerilor care vor sa-si construiasca locuinte in regie proprie.
"Am facut niste calcule si este vorba de o suma imensa. Daca nu stabilim niste criterii clare, riscam la un moment dat, sa nu mai putem da banii, si atunci efectul va fi unul de bumerang", spune Borbely.

Investitorii straini au pus ochii pe "Henri Coanda"

Cel mai mare si cel mai controversat ansamblu rezidential dezvoltat de ANL, cartierul "Henri Coanda", se pare ca a devenit o tinta pentru mai multe companii de dezvoltare imobiliara.
"Am o lista de 10-12 investitori foarte seriosi care vor sa se implice. M-am gandit ca putem realiza o colaborare in acest sens", arata Borbely. Conditia pe care ministrul lucrarilor publice a pus-o companiilor interesate este ca acestea sa investeasca si in utilitati. "Numai asa le punem la dispozitie terenul pentru constructia de case", mai spune Borbely.
Pentru a putea, insa, sa inceapa o colaborare pe acest proiect, ANL va trebui sa rezolve problema revendicarilor. "In urma discutiilor cu primarul Videanu, situatia este pe cale sa se clarifice, mentioneaza Borbely.

"Creditul pe care am reusit sa-l obtinem va asigura finantarea constructiei anuale a circa 5.000 de locuinte pentru tineri in perioada 2006-2008"
Laszlo Borbely
, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului

Problemele ANL

• Bugetul agentiei este in acest an de aproape trei ori mai mic decat cel din 2004. Daca in 2005 ANL dispune de 1.576 miliarde lei, anul trecut institutia a avut la dispozitie 4.000 miliarde de lei.
• Datoria de 225 de miliarde de lei pe care ANL a trebuit sa o plateasca in contul unor lucrari efectuate de fosta guvernare si neachitate.
• Revendicarea a aproximativ cinci hecatre de teren situate in mijlocul celui mai important cartier rezidential initiat de Agentie, fapt care a determinat amanarea lucrarilor la ansamblul "Henri Coanda".
• Modificarea criteriilor de repartizare a locuintelor pentru tineri, astfel incat repartizarea apartamenelor sa nu mai fie la latitudinea consiliilor locale.
• Schimbarea prevederilor legii de functionare a ANL, in urma sesizarii Consiliului Concurentei, astfel incat cei care contracteaza o casa prin Agentie sa nu mai beneficieze de subventia de 20% acordata pana in prezent.

Acest lucru a fost necesar pentru ca institutia sa nu mai aiba o pozitie privilegiata pe piata imobiliara.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.