Condici de prezenta, fise de pontaj si sisteme electronice - acestea ar fi metodele pentru a afla cat de mult muncesc angajatii unei firme.

Solutia de control acces si pontaj reprezinta un instrument necesar pentru managementul resurselor umane in orice companie. In functie de "politica" firmei sau de numarul de angajati exista mai multe solutii de pontaj. Unele sunt clasice - condici de prezenta sau fise individuale - si se folosesc cu succes si azi. Desi sunt metode depasite, le mai putem intalni la fabrici sau consilii judetene. Spre exemplu, la Consiliul Judetean Iasi exista un Regulament de Ordine Interioara, unde evidenta zilnica a prezentei la lucru a salariatilor se realizeaza de catre fiecare directie sau compartiment, prin condici de prezenta. Angajatii pot invinge insa foarte usor vigilenta sefilor, atata timp cat nu-i impiedica nimeni ca, la inceperea programului, sa semneze si pentru plecare.

Usor de trucat

Exista insa si societati in care pontajul cade in sarcina unor persoane specializate in activitatea de resurse umane. Acestea monitorizeaza salariatii pe fise de pontaj, iar plecarea in timpul programului se poate face numai pe baza unui bilet de voie semnat de seful direct, care trebuie prezentat la iesirea din societate. Si revenirea la serviciu in afara orelor de program este permisa numai cu aprobare speciala din partea unui sef, altfel accesul fiind interzis. Si in acest caz salariatii au la indemana diverse metode prin care pot "trisa" - relatia "speciala" cu seful, bilete de voie falsificate sau semnate "in alb" etc.

Pontajul electronic e mai sigur

O metoda moderna, dar si mai sigura de monitorizare a personalului este pontajul electronic. Acesta elimina erorile umane aparute la introducerea datelor, subiectivismul sau incercarile de frauda. Totodata, se micsoreaza numarul persoanelor implicate in prelucrarea datelor, reducandu-se automat cheltuielile de salarizare cu 15-20%. De asemenea, prin pontajul electronic se pot realiza rapoarte de activitate pentru fiecare angajat sau pe departamente, zilnic sau pe anumite perioade. Lunar pot fi generate totaluri pe categorii de plata, ore normate, ore suplimentare, ore de noapte, sambata- duminica, in functie de contractul de munca.

Solutii "tehnologice"

Tot in categoria sistemelor electronice de pontaj intra si supravegherea cu ajutorul camerelor video, conectate la un server central. In acest caz, dezavantajul nu este reprezentat atat de pretul echipamentului, cat de costurile legate de echipa de supraveghetori. Din experienta unor companii multinationale a reiesit ca salariile acestora trebuie sa fie peste medie, altfel existand riscul sa fie mituiti de restul personalului.

Unele companii din domeniul IT folosesc un sistem aparent banal, poreclit "OFF/ON". Salariatul este "pontat" in functie de ora la care isi deschide sau inchide computerul. Aproape imposibil de "fentat". El este insa dublat si de o evidenta paralela a prezentei, in cazul absentelor in interes de serviciu sau motivate.

Sistemul eN Time

Un sistem electronic apreciat este eN Time, un software care poate fi folosit in cazul dezvoltarii de noi afaceri (prin intermediul unui pipeline de vanzare si al unui mecanism de urmarire a relatiei cu clientii sau cu potentialii clienti), in cazul dezvoltarii si gestionarii resurselor (prin analiza structurii de timp pentru fiecare resursa si agregat din companie) sau al gestionarii proiectelor (masurabila prin indicatori specifici firmelor de servicii: utilizare, realizare, rate standard). Principalul dezavantaj este costul ridicat, dar investitia se recupereaza rapid, din... salarii.

Dupa implementarea acestui sistem, companiile capata insa o masura precisa si in timp real a rentabilitatii activitatii.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.