Piata auto din Romania se afla in momentul sau de glorie. Vanzarile de automobile noi au depasit orice asteptari. Cresterea nu va mai dura mult, spun analistii pietei. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, ne vom confrunta cu o stagnare sau chiar o descrestere a pietei autovehiculelor noi. Exemplul cel mai bun este al tarilor central si est-europene intrate in UE in 2004. Tot din momentul aderarii, tara noastra se va confrunta cu o invazie de masini vechi din Occident, care vor zadarnici eforturile guvernamentale de innoire a parcului auto.

"Aceasta crestere nu o puteam prognoza. In opinia mea, cresterea deosebita de acum anunta pentru viitor o stagnare, daca nu un recul" a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA), Brent Valmar. Piata romaneasca a inregistrat, in primele cinci luni ale anului, o crestere a numarului de autovehicule noi vandute de 66,3% fata de perioada similara a anului trecut.

Anul acesta, in perioada amintita, s-au comercializat 85.000 masini. Pentru prima oara piata romaneasca a depasit pe cea ungureasca cu 18.000 de unitati. Aceasta in conditiile in care piata din Ungaria a scazut in acest an cu 13% - (tabel 1). O crestere mare a inregistrat si piata din Bulgaria, numai ca in tara vecina in primele cinci luni ale anului au fost vandute circa 9.500 unitati. In cifre absolute, tara noastra a depasit ca vanzari cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est (Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria) (tabel 2).

Vanzarile in tara noastra vor creste pana in 2007-2008 a apreciat Brent Valmar, cand gradul de motorizare va atinge 17 masini la 100 de locuitori, care este oricum mult sub media europeana. In prezent, in Europa, exista o masina la doi locuitori (50% grad de motorizare), pe cand la noi aven un autovehicul la opt locuitori (12,5% grad de motorizare) "Experienta ne arata ca pana in momentul integrarii europene si chiar cateva luni dupa, volumele de vanzari cresc spectaculos, apoi urmeaza o scadere" a spus presedintele APIA.

Van-zarile spectaculoase inseamna si cresterea importurilor (peste 40% din vehiculele comercializate in Romania provin din import). Totusi, ne linisteste Brent Valmar, balanta comerciala, cel putin pe sectorul auto, incepe sa fie echilibrata de exportul de Logan. Brent Valmar, care este si director general la Porsche Romania, spune ca marile firme de autovehicule prezente din Romania sunt interesate de programul guvernamental de innoire a parcului auto.

Membrii APIA cer interventia guvernului pentru controlul firmelor care importa masini vechi in Romania pentru a le dezmembra si a comercializa piesele de schimb. "Nimeni nu controleaza acest firme" spune Valmar, care sugereaza ca astfel cei care cumpara aceste piese se expun la pericole. El spune ca acelasi lucru se intampla si in cazul comercializarii anvelopelor vechi.

Un alt pericol care ne paste dupa integrarea in Uniunea Europena este cel al invaziei masinilor vechi, care vor contribui la cresterea poluarii pe sosele. In prezent, in tara noastra se pot importa doar masini care respecta normele de poluare Euro 3 (care emit in aer mai putine substante toxice). Dupa aderare piata va trebui sa fie deschisa oricarui tip de vehicul inmatriculat in Vest. In aceste conditii, exista riscul ca Romania sa devina groapa de gunoi auto a Europei, spun analistii. Exemplul cel mai bun este cel al Poloniei unde in primele patru luni ale anului au fost importate 270.000 de masini second-hand, din care 70% sunt mai vechi de 10 ani. O solutie de stopare a acesti invazii ar putea fi aplicare unor taxe de utilizare mari pentru masinile vechi.

Rezultate bune pentru Porsche

Porsche Holding Austria care se ocupa cu comercializarea autoturismelor Audi, Volkswagen, Seat in Europa Centrala si de Est a anuntat, ieri, ca pe aceasta piata au fost vandute in acest an 105.000 de masini, cu 6.000 mai mult decat in Austria. In Romania vor fi comercializate anul acesta 5.000 de autovehicule numai prin intermediul doua reprezentanta proprii, iar anul viitor tinta este de 7.000 de vehicule. Anuntul a fost facut de Dana Cortina, numita recent in functia de director general Porsche Romania.

Cresterea numarului mare de autovehicule a luat prin surprindere firma Porsche, care se confrunta cu faptul ca in service-urile sale se asteapta pana la trei saptamani. Brent Valmer spune ca lucrurile vor intra in normal la inceputul anului viitor, cand vor fi deschise doua noi reprezentante proprii in vestul Bucurestilor (una va fi inaugurata in decembrie, cea de a doua in martie). Vestea mai putin buna pentru posesorii de masini produse de grupul Porsche este ca manopera pentru reparatii va creste peste pretul actual de 12,5 euro. "Altfel nu putem oferi servicii post-garantie de calitate" a explicat Brent Valmer. Porsche Romana va continua si in acest an si anul viitor investitiile in 30 de noi centre auto. Investitia media pe centru auto este in jur de 1,8 milioane euro.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.