Infiintata in anul 1718, fabrica de bere Timisoareana a trecut prin diferite 'faze': de la fabrica de bere a armatei austriece, la societate pe actiuni sau firma de stat, fabrica a trecut in 2002 in proprietatea grupului SABMiller, fiind cea de de-a treia unitate de productie achizitionata de acestia in Romania.
Fabrica de bere Timisoreana s-a 'nascut' la 1718 din doua mari motive: satisfacerea necesitatii trupelor austriece si suplinirea carentei de apa. Construirea fabricii de bere a fost decisa da printul Eugeniu de Savoya.

Timp de un secol si jumatate, fabrica de bere a fost 'exploatata' de autoritatile militare, in a caror proprietate era. Dupa o serie de consienori, in 1874, actuala fabrica Timisoreana este cumparata de Casa de Economii din Timisoara, devenind prima societate pe actiuni din Banat, noteaza Wall-Street.

Binecunoscuta zicala "orice sut in posterior este un pas inainte", a fost 'testata' si la Timisoara. Dupa incendiul din 1890, in care fabrica a fost grav afectata, mare parte din instalatii si din tehnologii au fost complet pierdute, ceea ce a facut necesara retehnolocizarea. Dupa retehnologizare fabrica a devenit una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei. In acest mod, in perioada anilor '20, la fabrica Timisoreana a fost introdus primul filtru de bere din Romania si a devenit furnizorul oficial de bere al Casei Regale.

Daca intre cele doua razboaie mondiale, fabrica de bere a continuat ca societate pe actiuni, producand sotimente de bere precum Casino, Record, Corvin a la Munchen sau English Port, din 1948, fabrica este nationalizata. In anii '60 fabrica de bere din Timisoara devine a doua unitate de productie din lume ce functiona cu automatizarea completa a tuturor utilajelor.

Cititi intreaga poveste aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.