Business 1 Iulie 2009 18:24
Dupa trei trimestre de criza, radiografia mobilitatii personalului indica o domolire de la aproape 50%, in unele sectoare de activitate, la cifre apropiate de zero, iar fenomenul de job-jumping schimbarea rapida si repetata a locului de munca - a disparut cu desavarsire, spun specialistii in resurse umane consultati de Wall-Street.
Radiografia mobilitatii personalului in 2009 vs 2008

Vestea proasta: cifrele mai reduse ale mobilitatii angajatilor se vor mentine la cote scazute, ba chiar vor atinge nivelul zero, pe fondul lipsei de lichiditati cu care companiile se vor confrunta in semestrul al doilea al acestui an.

Fluctuatia de personal, definita ca raportul dintre numarul de persoane care pleaca voluntar sau prin concediere din organizatie si numarul celor care vin sa ocupe posturile vacante, dadea mari batai de cap angajatorilor in anul 2008, reprezentand chiar o gaura neagra in bugetul de HR.

Mai multe detalii despre diferentele de pe piata de personal din 2008 si 2009, gasiti aici.


Salariu mai mare, un miraj al angajatilor „de criza”?


Salariul fix, principalul magnet catre un nou loc de munca, a intrat la apa in sectoare de activitate ca cel al vanzarilor, imobiliarele, constructii sau domenilul auto si s-a mentinut constant in farma, FMCG sau IT. Recruiterii spun ca tendintele de a ramane in expectativa si de a pastra actualul nivel salarial vor domina si a doua parte a anului in curs.

Sa mergi in alta parte pentru un salariu mai bun? Azi asta s-a terminat! Chiar stiu ca sunt persoane care spun ca au acceptat diminuari salariale cu 10% de pilda, pentru a-si pastra locul de munca. A trecut timpul inflatiei salariale anarhice! Sigur, media salariilor era mica in 2005, si trebuia revalorizata. Dar aceste revalorizari pana la 40% pe an, au avut efecte negative. Fara sa mai luam in calcul si ca multi se duceau sa cautejob in alta parte pentru cativa lei in plus, ceea ce a creat o rata mare a fluctuatie de personal”, sustine Alain Lebourg, fost recruiter pentru Grupul Renault si actual director al firmei de recrutare Activaction.

Mai multe informatii despre schimbarea locului de munca pentru un salariu mai mare, gasiti aici.


Harta mobilitatii angajatilor in 2009

In semestrul intai din 2009, 80% din angajatii care decid sa isi schimbe job-ul vizeaza promovare profesionala. Pozitiile care mentin o anumita dinamica a pietei de recrutare sunt cele de middle spre top managemant unde se fac schmbari din ratiuni profesionale. Restul de 20% sunt angajatii pe pozitii cu cel mult trei ani de experienta, care decid sa plece din motive financiare”, mentioneaza Toth.

Cristina Retegan subliniaza ca cei mai stabili angajati in perioade de recesiune sunt cei cu putina experienta in munca, care se tem ca, odata plecati, nu vor mai gasi un alt loc de munca. O alta temere a acestei categorii tine de sansele mari de reducere a posturilor de la baza piramidei organizationale.

Mai multe detalii despre cei mai stabili angajati pe perioade de criza, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.