Timp de patru zile, furnizorii de utilitati nu vor presta nici un fel de servicii catre populatie. Astfel, de pe data de 30 iunie, companiile de gaze, electricitate si termoficare vor face teste la programele proprii de calculator, pentru a le putea adapta la leul greu. La fel vor proceda si companiile de telefonie. Nici birourile serviciului de eliberare permise auto si inmatriculari nu functioneaza in intervalul 29 iunie - 4 iulie.

De la 1 august, contorul nu mai "vede" leul vechi

Din motivele de mai sus toti prestatorii de servicii recomanda clientilor sa-si achite facturile restante pana in data de 29 iunie. Ghiseele pentru incasarea taxelor locale vor fi, de asemenea, inchise. Toate activitatile comerciale din aceasta perioada vor fi monitorizate de inspectorii de la Protectia Consumatorului, care vor avea grija ca toate preturile sa fie afisate atat pe sistem vechi, cat si in lei grei. La gaze, facturarea se va face pentru 10 zile din luna iunie pe leul vechi, iar restul, pe leul nou. "Pe primele 10 zile facturam tot pe principiul abonamentului, iar din 11 iunie, cand au intrat in vigoare noile tarife, facturam pe leul greu. Abonatii nu trebuie sa se teama de rotunjiri, deoarece preturile sunt reglementate", ne spune Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii de Reglementare a Gazelor.

La energia electrica, facturarea in ambele valori incepe cu 4 iulie. Consumatorii gasesc la fiecare sediu al IDEB lista cu preturi si tarife valabile de la 1 iulie. In privinta facturarii, perioada anterioara lunii iulie va fi taxata cu leul vechi, cu toate zerourile lui, iar de la 1 iulie, in factura va aparea leul nou. Apoi, de la 1 august va ramane numai leul nou. Radet va emite la 1 iulie, pentru luna iunie, doar facturi in leul vechi si la vechile tarife. "De la 1 august vom factura pe noile preturi si cu leul greu", sustine Vasile Oltean, directorul economic al Radet.

RomTelecom rotunjeste la ghiseu

RomTelecom va aplica de la 1 iulie un nou sistem de facturare, care va functiona numai in lei noi si nu se vor face nici un fel de rotunjiri, nici in sus, nici in jos. Sumele foarte exacte, pentru care nu exista corespondent in diviziunile leului, vor fi tiparite ca atare pe factura, urmand ca rotunjirea in sus sau in jos sa se faca in momentul platii la ghiseu. Ceilalti operatori alternativi de telefonie fixa vor rotunji diferit, la doua zecimale dupa virgula sau la o singura zecimala.

La cablul TV se opereaza cu cifre rotunde

La cablul TV, lucrurile sunt mai simple intrucat de obicei nu este vorba de sume foarte exacte. "Un abonament de 245.000 de lei vechi va costa 24,5 lei noi, nu avem ce rotunjiri sa facem", ne-a precizat Andreea Nastase, reprezentantul unei firme de cablu.

Permisele auto, blocate la Politie

Ghiseele pentru eliberarea permiselor de conducere si inmatricularea autovehiculelor din toata tara vor fi inchise din 30 iunie - ora 16.00, pana in 4 iulie - ora 8.00, perioada necesara pentru implementarea masurilor necesare ca urmare a introducerii leului greu. "Aceasta situatie este impusa de adaptarea aplicatiilor software utilizate in cadrul sistemului informatic propriu. Din aceasta cauza, timp de trei zile nu vor putea fi desfasurate activitatile curente referitoare la radierea si inmatricularea vehiculelor sau eliberarea permiselor de conducere", a declarat chestorul Mihai Stancu, seful Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

Satele, patru zile fara Posta

Unitatile postale din mediul rural vor fi inchise in zilele de 29 si 30 iunie, in timp ce in localitatile urbane activitatea va fi oprita in intervalul 30 iunie, ora 12.00, si 1 iulie, ora 10.00, informeaza un comunicat al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR). Activitatea de distribuire se va desfasura normal, cu exceptia subunitatilor postale din mediul rural, care in intervalul 29 - 30 iunie nu vor efectua servicii financiare (incasari si plati), distribuind doar corespondenta, abonamente presa, trimiteri Prioripost. Facturile emise de Distrigaz Sud si Electrica Muntenia Sud nu vor fi incasate de unitatile postale in intervalul 30 iunie - 3 iulie. Programul cu publicul al Serviciului Local de Finante Publice Locale se va modifica o data cu denominarea leului. Potrivit lui Gabriel Tanase, directorul SLFPL sector 6, in perioada 30 iunie - 4 iulie ghiseele acestei institutii vor fi inchise. Astazi este ultima zi inainte de denominare cand este program intreg, pentru ca maine sa se lucreze doar in prima parte a zilei, intre orele 9 si 12.

Protectia Consumatorului, cu ochii la preturi

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) se asteapta sa se confrunte cu un val de reclamatii in urma denominarii leului. Asa cum este obiceiul, oamenii vor sesiza neregulile ale caror victime sunt, insa trebuie stiut ca Autoritatea nu are atributii decat in ceea ce priveste serviciile. Spre exemplu, daca un comerciant nu afiseaza leul vechi si echivalentul in lei noi ar putea fi sanctionat cu amenzi intre 10 milioane si 30 milioane lei. Eventualele victime ale comerciantilor care dau gresit restul nu se vor putea adresa decat politiei, si asta doar in cazul in care au o dovada, spre exemplu o chitanta in acest sens, spun reprezentantii ANPC.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.