Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a semnat, ieri, in jurul pranzului, documentele de intrare in posesia imprumutului in valoare de 500 milioane de euro contractat de municipalitate prin emisiunea de eurobonduri listata la bursa din Luxemburg.

Conform declaratiilor lui Videanu, oferta municipalitatii a fost subscrisa intr-un timp record, de doar 37 de secunde, desi pentru derularea ei s-au luat in calcul doua saptamani. La o ora de la inchiderea ofertei, euro-obligatiunile au inceput sa fie tranzactionate pe pietele internationale de capital, cum ar fi bursele din Londra, Luxemburg si Frankfurt. "Emisiunea de eurobonduri Bucuresti este cea mai spectaculoasa emisiune de obligatiuni municipale din Europa de Est din ultimii 15 ani, atat ca volum, cat si ca structura a costului", a declarat, ieri, Videanu.

Majoritatea investitorilor care au subscris eurobondurile municipiului Bucuresti, si anume 28 la suta dintr-un total de 77, provine din Germania, in timp ce 23 la suta sunt austrieci, 14 la suta francezi, 10 la suta est-europeni, 8 la suta britanici, 6 la suta elvetieni. Dintre acestia, 59 la suta sunt institutii bancare, 32 la suta, fonduri de investitii, 5 la suta, fonduri de pensii si societati de asigurare si 4 la suta, fonduri speculative. Topul investitorilor este condus de Dexia Group, cu un plasament de 70 de milioane de euro, urmat de Raiffeisen Zantralbank Osterreich cu 60 de milioane de euro.

Cele doua institutii au si calitatea de coadministratori ai emisiunii, care a fost condusa de coaranjorii ABN Amro si JP Morgan. Eurobondurile municipiului Bucuresti se tranzactioneaza in acest moment pe pietele internationale cu simbolul City of Bucharest. Pentru achizitionarea lor, investitorii trebuie sa apeleze la serviciile unei societati de brokeraj internationale.

Municipalitatea va mai lansa si o emisiune de obligatiuni in lei

Proiectele prioritare ce vor fi finantate din eurobonduri sunt realizarea pasajului subteran Basarab, modernizarea si extinderea pasajelor de la pietele Muncii si Obor, constructia parcarilor subterane de la Gara de Nord, piata Obor si piata Sudului, reabilitarea zonei istorice si reabilitarea si modernizarea strazilor. Pentru pasajul de la Basarab, parcarile subterane de la Obor si piata Sudului si modernizarea strazilor, licitatiile de atribuire a contractelor se vor desfasura pana in luna septembrie, urmand ca lucrarile sa demareze pana la sfarsitul acestui an.

Valoarea totala a proiectelor pe care Primaria Capitalei le gestioneaza in acest moment se ridica la 2,8 miliarde euro. Videanu a anuntat ca Primaria Capitalei va mai realiza, spre sfarsitul acestui an, o emisiune de obligatiuni in lei, banii urmand a fi folositi pentru usurarea gradului de indatorare a municipalitatii.

Pentru rambursarea imprumutului de 500 milioane de euro, scadent la 22 iunie 2015, municipalitatea va lansa o noua emisiune de obligatiuni care sa acopere aceste costuri, a adaugat Videanu. Eurobondurile Primariei Capitalei au fost lansate pe 10 iunie, la Londra, avand un termen de maturitate de 10 ani, si o dobanda anuala de 4,125 la suta, in timp ce randamentul se ridica la 4,277 la suta. Pretul unei obligatiuni este de 50.000 de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.