Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a organizat, ieri, o dezbatere publica pe tema Regulamentului 15/2004 privind autorizarea si functionarea societatilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor. Discutia a avut loc la presiunea Asociatiei Nationale pentru Protectia Investitorilor (ANPI), riscutie la care au participat si reprezentantii Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNPC), precum si cei ai Societatilor de Investitii Financiare (SIF).

Participantii si-au exprimat nemultumirea fata de textul regulamentului, aprobat de comisie pe data de 6 iunie 2005, deoarece nu continea propunerile de modificare aduse initial de catre investitori.

Ei reprosau Comisiei ca nu organizase o dezbatere publica, asa cum prevede Legea 52/2003 . Daca UNOPC si SIF-urile au avut, in principal, obiectii de ordin tehnic, Mihai Nicolaevici, presedintele ANPI, a reactualizat lista cu nereguli care, considera acesta, nu servesc interesele micilor investitori.

"Cele mai importante cereri ale noastre se refera la introducerea unui termen de 30 de zile, timp in care un investitor poate iesi dintr-un fond daca doreste, fiindu-i rascumparate unitatile, aplicarea de sanctiuni de catre comisie atunci cand sesizeaza ca a fost incalcata reglementarea, precum si posibilitatea investitorilor de a organiza adunari generale in care sa se decida daca investitorii vor sa ramana intr-un fond", a declarat Mihai Nicolaevici.

Pana luni la ora 13.00, investitorii trebuie sa trimita CNVM lista cu propuneri.

El spune ca CNVM a dat dovada de deschidere si a acceptat pe loc modificarile mai simple. Pentru alte cerinte, reprezentantii comisiei au propus participantilor sa faca o lista cu restul de propuneri, pe care sa o aduca la cunostinta CNVM luni, 20 iunie 2005, pana la ora 13.00.

Reprezentantul ANPI spune ca a pus in discutie si problema FNI, fond care, in opinia sa, trebuie lichidat, iar investitorii sa-si recupereze banii. El a mai cerut introducerea functiei de administrator temporar de fond, care sa fie numit intr-un timp de 15 zile si care sa aiba un mandat de 90 de zile. CNVM va pune in discutie propunerile depuse saptamana viitoare in sedinta urmatoare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.