Romania va imbogati Europa cu un milion de noi cetateni, iar Uniunea nu poate decat sa isi respecte principiul de solidaritate, chiar daca nu este de acord si chiar daca nu a fost informata in prealabil, comenteaza Financial Times (FT).

Cotidianul reaminteste ca Moldova tocmai a avut un scrutin contestat, iar victoria comunistilor la acesta a dat nastere la ciocniri violente. Presedintele roman Traian Basescu "a raspuns oferind cetatenie moldovenilor care vorbesc o varianta a limbii romane si care au tendinta sa fie de partea opozitiei, intr-o tara cu o identitate nationala fragila", adauga FT, potrivit NewsIn.

Principiile europene obliga UE sa fie solidara cu Romania, una dintre cele mai indisciplinate si disfuntionale tari membre, fie ca este sau nu de acord, fie ca a fost sau nu consultata. In acelasi mod, Bruxelles-ul este adesea ostaticul guvernului cipriot in relatiile cu Turcia sau al celui sloven in relatiile cu Croatia. Statele membre pot sa nu respecte regulile, in timp ce Uniunea nu are aceasta libertate.

Cel putin, comportamentul impulsiv al Romaniei nu reprezinta o revendicare teritoriala, scrie FT. Romania nu contesta granitele sau suveranitatea tarii vecine, ceea ce precede adesea un razboi, chiar daca cedeaza unei tendinte de transfer de populatie pe criterii etnice pe care insasi infiintarea Uniunii avea scopul de a o contracara. In pofida masurilor ample de omogenizare etnica de dupa ororile celui de-al Doilea Razboi Mondial, estul Europei este in continuare o multitudine de popoare si ar fi iresponsabil sa fie incurajata fragmentarea, scrie cotidianul, amintind de razboaiele din fosta Iugoslavia.

Insa adevarata problema a UE este cum sa se descurce cu vecinii pe care nu are de gand sa ii integreze. Moldova face parte dintr-o zona tampon de foste tari sovietice divizate intre est si vest, alaturi de Georgia, Ucraina si Azerbaidjan. Evenimentele din Moldova nu anunta lucruri bune pentru noua politica europeana de vecinatate, in acest caz Partaneriatul Estic. Proiectul risca sa cada in derizoriu, daca UE nu demonstreaza ca poate influenta ceea ce se intampla in Moldova, ca sa nu mai vorbim de Romania, conchide articolul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.