Cand este vorba de durerea fizica, se spune ca o mangaiere poate alina suferinta si asta pentru ca pielea, cu toti senzorii ei, este intr-o relatie stransa cu sistemul nervos.

De pilda, cand ne taiem si punem o compresa sau cineva ne atinge locul sensibil, creierul nostru primeste o serie de semnale de la anumite fibre celulare specializate situate in epiderma. O echipa de oameni de stiinta de la Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, a descoperit un tip de fibre nervoase la nivelul pielii care trimit mesajele de placere catre creier.

Potrivit specialistilor, descoperirea ar putea explica felul in care atingerea pielii ajuta la diminuarea sau chiar indepartarea senzatiei de durere.

Aceste fibre nervoase din piele se numesc nervii CT (C-tactil) si "circula" pe un traseu bine stabilit in creier, facand stationari in zonele raspunzatoare de senzatii. "In principal, este vorba, intr-o descriere sumara, de anumite semnale de avertisment care ii spun creierului nostru ca ne-am ranit, simultan cu perceperea impulsurilor durerii in aceeasi zona" - a precizat Line Löken, specialist in neurofiziologie la universitatea suedeza si co-autor al studiului, publicat integral in revista "Nature Neuroscience".

Viteza optima pentru ca fibrele "C-tactile" sa fie activate este, potrivit cercetatorilor de 4-5 cm/secunda. Daca atingerile sunt mai lente sau mai rapide de atat, fibrele raman inactive. Potrivit profesorului Francis McGlone, acest mecanism nervos face parte din modificarile evolutive ale omului, ce permit formarea si intretinerea de relatiilor afective intre adulti, dar si intre parinti si copii.

Cercetatorii au studiat reactiile unui grup de indivizi sanatosi prin intermediul unei tehnici speciale, denumite microneurografie. Astfel, prin inserarea unui electrod de dimensiuni foarte mici intr-un nerv situat in antebrat, specialistii au putut detecta semnalele emise de mii de fibrele nervoase. Potrivit sefului echipei de lucru, Hikan Olausson, fiecare celula nervoasa are arondata o suprafata compacta de aproximativ un centimetru patrat din epiderma. Testele acestui studiu au inclus si folosirea unor examinari ale senzatiilor de placere si durere, inclusiv prin folosirea stimularii directe a pielii cu o perie speciala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.