Deficitul si rectificarea de buget, principalele subiecte de negociere in urmatoarele doua saptamani * Alte probleme care vor fi analizate cu expertii FMI sunt politica salariala in societatile de stat si restructurarea sectorului energetic

Expertii Fondului Monetar International sosesc maine la Bucuresti pentru a evalua, impreuna cu autoritatile romane, modul in care se deruleaza acordul de supraveghere preventiva incheiat in vara anului trecut. Negociatorul-sef al FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe, este asteptat la Bucuresti in urmatoarele zile. Pe parcursul a doua saptamani, autoritatile de la Bucuresti si expertii de la Washington vor discuta despre evolutiile macroeconomice ale Romaniei, politica fiscala si bugetara, in special rectificarea de buget, politica monetara, politica salariala in intreprinderile de stat si evolutia procesului de privatizare si restructurare in domeniul energetic.

Nivelul deficitului bugetar in care trebuie sa se incadreze Romania in 2005 va fi, probabil si de aceasta data, unul dintre cele mai disputate subiecte, chiar daca ministrul Finantelor, Ionut Popescu, anunta, recent, ca discutiile dintre cele doua parti pe marginea acestui subiect s-au "restrans la 0,7 - 0,75% din PIB".

Ramane de vazut cum va reusi partea romana sa-i convinga pe negociatorii FMI de faptul ca Parlamentul nu a dat foarte tare peste cap planurile de venituri bugetare, in momentul in care a decis ca impozitul pe actiuni sa ramana in acest an la 1%, respingand, astfel, propunerea Ministerului Finantelor de majorare a taxei la 10%. Ministerul de resort va veni, insa, la masa tratativelor cu o crestere de 16% a incasarilor bugetare din primele cinci luni ale acestui an incercand astfel sa-i convinga pe expertii Fondului de faptul ca reforma fiscala promovata la inceputul acestui an produce efecte. In plus, oficialii de la Bucuresti au anuntat, recent, ca incearca sa obtina acordul Fondului Monetar pentru inregistrarea veniturilor din privatizare intr-un fond special destinat programelor de restructurare astfel incat cheltuielile generate de sumele intrate din procesul de privatizare sa nu mai contribuie la cresterea deficitului bugetar.

Greva CFR fata cu FMI

Pe de alta parte, pana in acest moment Guvernul pare sa reziste presiunilor exercitate de sindicalistii din calea ferata, aflati deja in a saptea zi de greva, care solicita majorarea salariilor cu 10,7% si 20 de tichete de masa lunar. Invocand constrangerile bugetare si acordul cu FMI, potrivit caruia societatile cu pierderi nu pot beneficia de majorari salariale, administratia nu a oferit decat o parte din tichetele de masa solicitate de grevisti. Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar, fondul de salarii la societatile monitorizate nu poate creste, anul acesta, cu mai mult de 4%.

Tot in cadrul actualelor negocieri, este de asteptat sa fie finalizate si ultimele detalii ale rectificarii de buget amanata deja cu aproximativ doua luni. Ministrul Finantelor arata, recent, ca recalcularea bugetului a fost intarziata de inundatiile din ultimul timp, care au determinat aparitia unor cheltuieli suplimentare. "Mai multe ministere, printre care cel al Mediului, Transporturilor si Agriculturii au solicitat resurse suplimentare. Au aparut noi cheltuieli, care ar putea afecta deficitul bugetar. Am fost nevoiti sa reluam un pic calculele", afirma, recent, Ionut Popescu. Proiectiile autoritatilor pentru rectificarea de buget au in vedere o crestere economica de circa 6%, chiar daca negocierile de la inceputul acestui an cu FMI indicau o majorare a PIB de 5,2 - 5,3%. Cursul mediu de schimb luat in calcul la rectificare este de 37.500 lei/euro.

Stransi la punga

Cat priveste deficitul de cont curent pentru 2005, negociat la 6,9% cu institutia financiara internationala, trebuie precizat ca, in primul trimestru, acest indicator a ajuns la 900 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o majorare cu 86% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Principala cauza a reprezentat-o "explozia" deficitului comercial care, in aceeasi perioada, a crescut cu 60%, pana la 1,17 miliarde de euro. De altfel, Fondul Monetar International avertiza Romania, in luna aprilie a acestui an, sa mentina politici fiscale stranse si sa controleze foarte strict majorarea salariilor si a creditului neguvernamental pentru a putea obtine scaderea prognozata a deficitului de cont curent. Potrivit institutiei citate, cresterea economica a Romaniei va continua sa fie semnificativa, mai ales pe fondul avansului rapid al creditarii, ceea ce va determina insa mentinerea unui deficit de cont curent ridicat.

Acordul de supraveghere preventiva (precautionary stand-by) cu FMI a fost incheiat in iulie 2004 pentru 24 de luni. Documentul ofera Romaniei dreptul de a atrage fonduri de circa 367 de milioane de dolari, insa autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa utilizeze sumele doar in cazuri de urgenta. Prima evaluare a acordului a fost realizata in februarie 2005. Discutiile de la momentul respectiv nu s-au finalizat, insa, cu un nou memorandum suplimentar la acord pentru ca, potrivit oficialilor romani, numai catre jumatatea anului se poate obtine o imagine relevanta a efectelor reformei fiscale aplicata de la inceputul acestui an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.