Ciclul de dezvaluiri despre tepele pe care companiile de asigurari au inceput sa le dea clientilor continua astazi cu un caz petrecut la firma Generali. De la o groapa neobservata la timp, poti ajunge la procese pentru a-ti recupera banii promisi in polita CASCO. In cazul unei familii din Bucuresti, refuzul de plata a venit sub forma unei batai de joc, dupa sase luni de la data la care clientul isi reparase masina pe cheltuiala proprie.

Motivul invocat de angajatii de la Generali pentru refuzul de plata a fost un act pe care au “omis” sa il comunice si asiguratului la semnarea politei. Desi era cu plata ratelor CASCO la zi, pagubitul a aflat cu stupoare ca, daca nu i-a fost distrus sever automobilul si nu a fost vorba de o reparatie capitala, nu primeste nici un leu de la firma de asigurare. Practica este una curenta si intalnita la mai toate societatile, insa la semnarea politei este trecuta sub tacere.

O alta metoda de pacalit clientii o constituie franciza. Este pretextul sub care se ascund asiguratorii atunci cand ar trebui sa plateasca din daune. Franciza se negociaza inca de la semnare si ramane batuta in cuie pana la expirarea politei. Termenii in care este conceputa aceasta au rolul de a-i incanta pe cei dornici sa plateasca mai putin. In caz de avarie, despagubirile sunt insa mult mai mici, ceea ce clientii afla mult prea tarziu.

Ati avut probleme cu asiguratorul auto? Povestiti-ne experientele voastre pe forum!

In 12 august 2008, familia Ivan din Bucuresti sufera o avarie relativ minora la una din roti si la articulatiile aferente, asa cum se intampla frecvent pe strazile pline de gropi din Capitala. Oamenii deschid dosar de dauna. Fiind asigurati CASCO la Generali S.A., nici nu si-au facut probleme. Nici suma nu era una foarte mare. Domnul Ivan se duce la service cu ordinul de reparatie si la 25 august masina este gata, iar asiguratul achita franciza in valoare de 500 de lei. Cei de la Generali formuleaza un raspuns catre familia Ivan abia pe 16.12.2008. Plicul este depus la posta in ajunul Craciunului, pe 24 decembrie 2008, si ajunge la destinatar pe 13.01.2009. Aproape jumatate de an le-a trebuit celor de la Generali ca sa se mobilizeze si sa ii raspunda unui client. Raspunsul in sine il puteti vedea in facsimil, iar comentariile domnului Ivan au fost urmatoarele: ”La intrebarea mea, legata de conditiile generale pe care au uitat sa mi le dea si mie si la care mi-au raspuns dupa jumatate de an, mi s-a dat un raspuns in bataie de joc. Am fost informat ca nu scrie nicaieri ca firma avea vreo obligatie fata de mine. Si mi s-a indicat sa citesc contractul si sa-i las in pace.”

Cine da in gropi plateste

In afara de obraznicia raspunsului, practica nu este noua: asiguratorul va despagubi intotdeauna efectul unui risc asigurat, dar nu si cauza. De exemplu, daca ruperea unui pivot in mers determina rasturnarea masinii, asiguratorul va despagubi repararea autovehiculului, mai putin costul pivotului. Iar daca familia Ivan a avut „ghinionul” sa nu aiba si alte avarii, cei de la Generali au refuzat orice plata. Daca le cadea un copac pe masina sau se rasturnau si erau si alte daune, se platea reparatia, dar fara cea a pieselor, cu manopera aferenta. Cei de la Generali au dat insa peste un client incapatanat, care nu vrea sa se lase calcat in picioare. „E absolut bizar cat de obtuzi pot fi acesti oameni! Am scris pana si directorului general (de la Generali, n.r.) si tot cei de la daune mi-au raspuns. I-am reclamat la Generali Italia, Oficiul pentru Protectia Consumatorului, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si astept rezolutii. Pentru o despagubire de 500 de lei imi reziliez asigurarile pe care le am la ei, dupa cum urmeaza: casa - 250 de euro anual, CASCO – 1.500 de euro anual si RCA - aproximativ 250 de euro anual.” Nu sfatuim pe nimeni sa rezilieze contractele de asigurari sau sa stea neasigurat, insa incercam sa atragem atentia asupra unor practici neortodoxe si a chichitelor din contracte. De altfel, angajatul Departamentului „daune” de la Generali, care a trimis refuzul de plata dupa jumatate de an, a avut aceeasi reactie si la interesul nostru pentru acest caz: ”A semnat, sa fie sanatos. Nu eu am intocmit contractul de CASCO. De ce nu a citit de la inceput ce a semnat?” Cazul familiei Ivan este unul dintre sutele pe care majoritatea asiguratilor le suporta fara sa cracneasca. Ar fi insa momentul ca inspectorii de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa se mai gandeasca si la interesul celui care plateste mii de euro, sperand ca in cazul unor daune nu trebuie sa faca imprumut la banca. Una dintre gaselnitele asiguratorilor este, de exemplu, franciza.

Atentie la franciza

Franciza este partea extrem de delicata a contractelor de asigurare, unde foarte usor oricine se poate pacali. Practic, este vorba despre acea parte din valoarea fiecarei daune pe care o suporta din buzunarul propriu proprietarul masinii. Franciza poate fi stabilita in mai multe moduri: in valoare fixa, aplicabila la fiecare dauna, in procent din suma asigurata, aplicabila la fiecare dauna sau in procent din valoarea fiecarei daune. Atentie mare la francizele pe care le acceptati in polita, deoarece diferenta intre 5% din valoarea daunei si 5% din suma asigurata este mare si va puteti pacali foarte usor. De exemplu, la o masina asigurata pentru 10.000 de euro, cu o franciza la avarie partiala de 2 la suta din suma asigurata (deci, de 200 de euro), in cazul unei avarii a carei reparatie costa 450 de euro, asiguratorul va plati 250 de euro, iar proprietarul, 200 de euro. La o a doua avarie de 150 de euro, asiguratorul nu va mai plati nimic, iar proprietarul va plati toata suma, 150 de euro. In aceeasi situatie, daca franciza ar fi de 2 la suta din valoarea daunei, asiguratorul ar plati la prima dauna 441 de euro si proprietarul doar 9 euro, iar la a doua dauna, asiguratorul scotea din cont 196 de euro, iar proprietarul, numai 4 euro. Toate aceste chichite nu mai pot fi evitate dupa semnarea politei si constituie unul dintre motivele cel mai des reclamate de catre clientii firmelor de asigurare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.