Intr-un interviu acordat ziarului nostru, presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania (CIS), Gilbert Wood , a identificat trei domenii prioritare in care noua guvernare trebuie sa aduca imbunatatiri. Astfel, noul guvern va trebui sa asigure o imbunatatire a regimului fiscal, dar si un mediu concurential potrivit unei economii de piata, prin aplicarea reala a legii in acest domeniu. Flexibilitatea sporita a pietei fortei de munca este cel de-al treilea punct important pentru reprezentantii CIS. "In opinia noastra, daca se pun in practica recomandarile formulate de CIS in ceea ce priveste mediul de afaceri, Romania va deveni o destinatie mai atractiva pentru investitori, iar acest lucru se va concretiza prin cresterea investitiilor straine directe", a subliniat Gilbert Wood.

In ce priveste atragerea investitiilor straine directe, Romania concureaza cu alte tari est europene, iar, in acest context, un mediu fiscal stabil si previzibil este o conditie esentiala. Desi apreciaza eforturile autoritatilor pentru elaborarea unui nou Cod fiscal si a unui Cod de procedura fiscala, Consiliul Investitorilor Straini considera ca ne afam, inca, intr-un punct de plecare, subliniind ca mai axista alte cateva chestiuni strategice care trebuie imbunatatite in acest domeniu. Printre acestea se numara: deductibilitatea datoriilor neperformante, relaxarea regulilor referitoare la gradul de indatorare si deductibilitatea dobanzilor, aplicarea principiilor OECD cu privire la preturile de transfer, implementarea standardelor internationale de raportare financiara si gruparea firmelor din cadrul aceluiasi grup, in vederea impozitarii.

Contributiile sociale raman ridicate, in raport cu tarile din regiune

Chiar daca reducerea impozitului pe profit, de la 25% la 19%, pune Romania intr-o pozitie competitiva, in raport cu alte tari din regiune, contributiile sociale ale angajatorului si ale angajatului sunt inca prea ridicate, ele descurajand in continuare investitiile in Romania, sustin reprezentantii investitorilor straini. In ceea ce priveste mediul concurential de la noi, acestia considera ca pentru crearea unui mediu economic favorabil pentru toti competitorii de pe piata trebuie sa existe asigurari clare ca toate intreprinderile vor avea sanse egale in a valorifica oportunitatile pietei. De aceea, va trebui ca toti agentii economici sa se supuna acelorasi obligatii catre stat. Pana in prezent, multor companii li s-a permis sa acumuleze mari datorii la buget, acestea fiind scutite in mod arbitrar de penalitatile si dobanzile aferente respectivelor datorii. Prin participarea autoritatilor la astfel de practici, care au ajuns pana la acordarea de subventii pentru un numar restrans de societati, generand astfel distorsiuni pe piata, s-au pierdut resurse financiare importante, atat de necesare bugetului de stat.

Un mediu concurential real ar veni in sprijinul investitorilor

Trebuie mentinut, deci, un mediu de afaceri concurential pentru toti investitorii, straini sau autohtoni. Aplicarea universala a legilor in vigoare, cu un accent special pe colectarea stricta si fara diferentieri a impozitelor, va contribui la cresterea veniturilor la bugetul de stat. Altfel, colectarea impozitelor va continua sa fie o problema, atat timp cat Guvernul Romaniei se va comporta ca un creditor al companiilor de stat.

Mai mult, aceasta este o alternativa atractiva pentru ca unele companii private sa nu-si plateasca taxele la timp, mai ales atunci cand penalitatile pentru neplata sau plata cu intarziere sunt mai mici decat dobanzile practicate de banci pentru aceste datorii.

Codul muncii are clauze restrictive, nepotrivite unei economii de piata

Investitorii straini sustin ca anumite clauze din Codul muncii, o lege complexa, cu un impact semnificativ asupra tuturor companiilor din Romania, sunt restrictive si nepotrivite intr-o economie de piata. Acestia considera ca o astfel de lege ar trebui sa imbunatateasca mediul de afaceri in beneficiul tuturor partilor implicate, inclusiv al angajatilor. De aceea, un Cod al muncii inflexibil, care impiedica investitorii sa faca angajari, va avea ca rezultat crearea unui cerc vicios. Astfel, mai putine locuri de munca inseamna implicit scaderea sumelor provenite din impozitul platit de contribuabili, a sumelor disponibile pentru consum, a investitiilor in economie si, in cele din urma, o rata mai mica de dezvoltare a tarii.

Masuri recomandate de CIS pentru un mediu economic mai sanatos

Consiliul Investitorilor Straini a tinut sa sublinieze sase probleme majore ce ar trebui abordate cu prioritate de viitorul guvern: eliminarea fondului separat pentru garantarea creantelor salariale; eliminarea limitarii timpului de lucru saptamanal la 48 de ore, inclusiv orele suplimentare, pentru a permite muncitorilor sezonieri sa lucreze mai mult daca vor, de exemplu in timpul recoltarii produselor agricole; eliminarea procedurilor birocratice la angajare si in cazul concedierii salariatilor necorespunzatori din punct de vedere profesional; obligativitatea clauzei de "non-concurenta" fara a fi necesara o remunerare suplimentara a angajatului; reducerea rolului sindicatelor cu privire la deciziile care tin exclusiv de management, cum ar fi stabilirea normelor de munca; eliminarea obligativitatii de a asigura cursuri de formare profesionala in fiecare an tuturor angajatilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.