Reprezentantii companiei Gaz de France, actionarul majoritar al societatii Distrigaz Sud, sustin introducerea abonamentului la gazele naturale, dar lasa aceasta decizie pe seama autoritatilor romane.

Bernard Arnaud, noul director general al Distrigaz Sud, a declarat ca dorinta conducerii este sa vada adoptat abonamentul si in Romnia, iar daca autoritatile romane vor dori reintroducerea abonamentului, compania va colabora in acest sens.

Arnaud a precizat ca abonamentul nu reprezinta o taxa si nu serveste la finantarea investižiilor si nici nu reprezinta bani care intra in buzunarele Distrigaz Sud sau Gaz de France, ci este un sistem de facturare intalnit si la alte servicii publice, precum apa si electricitate, in mai multe state europene.

Directorul Distrigaz Sud a explicat ca abonamentul reprezinta o parte fixa, ce are scopul finantarii costurilor fixe, indiferent de consum, avand avantajul ca permite societatii de distributie sa-si faca in mod corect datoria si sa investeasca in retea, iar clientului sa plateasca o factura neteda pe parcursul anului, fara diferente de valoare intre perioada de vara si cea de iarna.

Potrivit directorului Distrigaz Sud, in abonament sunt recunoscute toate costurile legate de transportul gazelor la client, adica de exploatarea si intretinerea retelei, filosofia abonamentului corespunzande unei realitati economice de a acoperi costurile de distributie si de a netezi factura, pentru ca interesul este dublu: si din partea societatii si din cea a clientului.

Abonamentul la gaze a fost introdus incepand cu 1 aprilie 2005, dar in urma protestelor, s-a decis renuntarea la aceasta taxa, Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale revenindu-i sarcina de a elabora o noua metodologie de tarifare, care sa acopere insa integral cheltuielile de achiztie si distributie.

Potrivit conducerii ANRGN, abonamentul la gaze va fi eliminat incepand cu 10 iunie, consumatorii urmand sa plateasca un tarif unic, care sa includa atat costurile de consum, cat si pe cele fixe.