Holcim, Lafarge si Carpatcement, vinovate de incalcarea Legii concurentei

Consiliul Concurentei (CC) a sanctionat cu peste 28,5 de milioane de euro Lafarge, Holcim si Carpatcement. Cei trei producatori de ciment au fost gasiti vinovati de incalcari grave ale Legii concurentei. Mai precis, in urma unei investigatii care a durat patru ani, Consiliul Concurentei a constatat ca Holcim, Lafarge si Carpatcement au format un cartel si stabileau in comun pretul de vinzare a cimentului. Decizia CC poate fi contestata in termen de 30 de zile

"Speram ca aceasta decizie va marca sfirsitul unui comportament ilegal, iar companiile au ocazia sa demonstreze ca in viitor vor avea o conduita concurentiala corecta. Aceasta este asteptarea autoritatii de concurenta si a opiniei publice din Romania din partea managerilor", a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

Lafarge, initiatoarea cartelului. Amenzile acordate celor trei producatori sint de 377.237.432.195 (8,01 milioane euro) lei pentru Lafarge Romcim, 290.044.708.085 lei (10,42 milioane euro) pentru Holcim si de 313.218.312.660 lei (9,47 milioane euro) pentru Carpatcement. Potrivit Consiliului Concurentei, in stabilirea amenzilor s-au avut in vedere si circumstantele agravante si atenuante, care au condus in final la diferentieri ale amenzilor. Astfel, Lafarge, care a vindut la export sub costuri, fiind nevoita sa recupereze diferentele de pe piata interna, a fost initiatoarea cartelului. Carpatcement, dupa ce a cumparat fabrica de ciment de la Fieni, singurul producator nealiniat la cartel, a crescut preturile si la aceasta fabrica (cu 38%), consolidind astfel cartelul pe termen lung.

In plus, Holcim a mai primit o amenda de 1,4 mil euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizate prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd. De asemenea, trebuie sa plateasca inca o amenda de 52.735.401.470 de lei pentru incalcarea unei decizii a Consiliului. Astfel, valoarea totala a amenzilor aplicate de autoritatea de concurenta producatorilor de ciment se ridica la peste 1.000 de miliarde lei (circa 28.553.470 euro).
Amendate recent si in Occident. Potrivit Consiliului Concurentei, cotele de piata ale firmelor au ramas aproximativ constante in ultimii ani. Astfel, situatia din 2003 a fost urmatoarea: Lafarge - 35%, Holcim - 30%, Carpatcement - 33%, importuri - 2%. In 2004, structura pietei a fost: Lafarge - 34%, Holcim - 32%, Carpatcement - 31%, importuri - 3%. Investigatia a luat in calcul si o nota olografa a fostului director de tara al Holcim, Kurt Habersatter, in care se arata ca acesta cunostea in detaliu politicile de preturi si discounturi ale firmelor concurente.

Autoritatea de concurenta din Romania a luat in calcul si faptul ca cele trei firme au mai fost sanctionate in trecut, de catre institutiile antitrust din unele state occidentale, pentru abateri similare. Astfel, Oficiul Federal de Cartel din Germania a aplicat, recent, amenzi de 660 de milioane de euro grupurilor Lafarge si Heidelberg Cement, pentru ca s-au angajat intr-un comportament anticoncurential inca din anii '70, inclusiv in aranjamente de repartizare a pietei si contracte privind cota de piata.
Holcim nu va contesta decizia. Bogdan Arnautu, director de comunicare la Carpatcement, ne-a declarat ca firma a primit decizia Consiliului Concurentei si o analizeaza. "In momentul in care vom avea un punct de vedere il vom face public", ne-a declarat reprezentantul Carpatcement.

"Consiliul Concurentei a facut o serie de afirmatii referitoare la intelegeri privind piata si preturile, afirmatii care sint lipsite de temei. Desi motivele care au determinat impunerea amenzii sint contestabile atit din punct de vedere economic, cit si juridic, Holcim (Romania) SA nu va contesta decizia Consiliului Concurentei", se arata intr-un comunicat al Holcim (Romania). Pina la inchiderea editiei nu am obtinut un punct de vedere si de la Lafarge. Cele trei companii amendate reprezinta in Romania trei dintre principalii producatori de ciment la nivel mondial: grupurile Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania).

Carpatcement contesta decizia

"Respingem categoric concluziile Consiliului Concurentei si vom continua sa ne sustinem punctul de vedere in fata instantei competente, conform legii, cu convingerea ca aceasta va stabili adevarul", se arata intr-un comunicat al Carpatcement.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.