Potrivit consultantului PwC, tendinta angajatorilor de a-si plati angajatii cu salarii peste nivelul pietei, pentru a nu-i pierde, va disparea in 2009, iar ritmul de crestere a salariilor se va situa in jurul nivelului de 10%, jumatate din cel inregistrat in anii 2007-2008.
"Nu cred ca toti angajatorii vor fi in pozitie de forta fata de angajati, insa putem spune ca ritmul de crestere a salariilor va fi de 10-12%, putin peste inflatia ce se va inregistra in 2009", a mai spus Stoian.
Bancile nu vor mai plusa pentru a-si atrage angajatii
Diminuarea ritmului de crestere a salariilor ii ca afecta cel mai mult pe angajatii din banci, care vor fi nevoiti sa se multumeasca cu o majorare de pana in 10% a salariilor, sustin specialistii PricewaterhouseCoopers.
"Daca in acest an bancile au plusat si cu 20% peste nivelul pietei pentru a-i atrage pe cei mai buni angajati de la concurenta, de anul viitor, din cauza crizei, cei care vor dori sa se mute de la o banca la alta vor trebui sa accepte si salarii mai mici decat cele ale pietei, mai putin de 10%", a precizat Ruxandra Stoian.
Mai putine masini pentru angajatii multinationalelor, disparitia celui de-al 13-lea salariu si fara prime de sarbatori
In plus, majoritatea companiilor din Romania ar putea opera disponibilizari de personal pentru a-si reduce costurile, iar angajatii vor trebui sa aleaga intre diminuarea beneficiilor cu 10-15% si disponibilizari de pana la 10% din cadrul companiei.
"Daca nu se cade de acord asupra concedierilor, este posibil ca firmele sa apeleze la reducerea drastica a beneficiilor acordate salariatilor si sa renunte la a mai acorda abonamente la sala de fitness, abonamente la clinicile medicale, sa reduca numarul de minutele la abonamentele telefonice sau sa impuna restrictii la folosirea masinilor de serviciu. S-ar putea ca, in urma negocierilor cu angajatii, sa se cada de acord pentru a se renunta la acordarea celui de-al 13-lea salariu si la primele de sarbatori", a explicat Stoian.
Specialistii PwC sustin ca firmele care vor avea cele mai mari pierderi din cauza crizei economice vor fi cele de consultanta, care vor trebui sa-si adapteze strategiile in functie de noile cerinte ale pietei.
Exista insa si agenti economici care vor profita de pe urma crizei economice ce va afecta Romania, in 2009. Este vorba despre firmele mici din comert sau din servicii, care au suficienta flexibilitate pentru a produce sau vinde in functie de noile cerinte ale pietei.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Boon, platforma unde colegii vând produse între ei și totul se duce la ONG-uri
Sursa: green.start-up.ro
-
Coliva - rețetă pas cu pas: Cum se face coliva tradițională din arpacaș
Sursa: garbo.ro
-
Mara Mura va vinde și înghețată în 2025. Ce cozonaci putem cumpăra de acest...
Sursa: retail.ro
-
#NOHACK Expert Talks: Dark Web - ”un cerc al încrederii” pentru activități...
Sursa: start-up.ro
-
Prime de Crăciun 2024: Ce beneficii primesc angajații de Sărbători
Sursa: wall-street.ro
-
15 Decembrie, ziua în care Universul trece de partea noastră. Lună Plină în...
Sursa: kudika.ro