Doua firme canadiene vor investi zeci de milioane de euro in domeniul energiilor neconventionale, acestea intentionand sa produca curent electric si gaz metan din deseuri, in orase din vestul si sud-vestul tarii, transmite corespodnentul NewsIn.

Potrivit Serviciului Comercial Canadian din cadrul Ambasadei Canadei in Romania, prima investitie, de 30 milioane euro, va fi realizata in zona Doljului, unitatea urmand sa produca gaz metan prin gazificarea deseurilor. O a doua investitie este inca la stadiu de proiect, firma in cauza invitand la discutii municipalitati din Ardeal. In acest caz, statia va produce curent electric prin distrugerea deseurilor, folosind plasma.

"Una din firme, pe care nu o pot insa nominaliza, va infiinta o astfel de unitate in zona Doljului, proiectul fiind pentru o statie pilot. Practic, va scoate kilowatul la 22 de eurocenti. A fost ales un oras mic, care va putea fi alimentat partial. Ulterior, acest proiect va fi extins. O alta firma va investi in vestul Romaniei, urmand sa aiba discutii cu municipalitati din aceasta zona. Daca in primul caz vorbim de obtinerea energiei prin gazificarea deseurilor, in al doilea caz deseurile vor fi distruse prin plasma, iar in plan secundar se va obtine curentul electric",
a declarat pentru NewsIn, expertul in dezvoltari afaceri din cadrul Ambasadei Canadei in Romania, Octavian Bonea, prezent, marti, la Iasi pentru a participa la un forum economic romano-canadian.

Conform precizarilor acestuia, dintre cele doua investiti, cea mai costisitoare va fi statia cu plasma, in conditiile in care aceasta unitate va produce curent electric la un pret de 0,65 eurocenti/kilowat.

Reprezentantul Serviciului Comercial Canadian din cadrul Ambasadei Canadei a adaugat ca discutiile cu municipalitatea din judetul Dolj sunt intr-un stadiu avansat, iar la inceputul anului 2009, firma canadiana, alaturi de un partener roman, va incheia un parteneriat cu autoritatile locale.

"Primariile vor fi beneficiarii directi ai acestor investitii. Aportul municipalitatilor va fi in functie de negocieri. Localitatile unde se vor face aceste statii trebuie sa aiba suficient de multe deseuri", a mai spus Octavian Bonea, adaugand ca cele doua firme au prezentat in urma cu o saptamana, la Ambasada Canadei in Romania, intentiile investitionale in tara noastra.

La forumul economic de la Iasi a participat si ambasadorul Canadei in Romania, Marta Moszczenska, care a subliniat potentialul de dezvoltare a Romaniei si, in special, a Regiunii de Nord-Est a tarii.

"Sunt mai multe sectoare in care oamenii de afaceri canadieni pot investi in Romania, de exemplu in mediu, infrastructura sau industria farmaceutica. Potentialul de dezvoltare in Romania creste exponential, iar vecinatatea cu tari precum Ucraina sau Republica Moldova deschida o noua serie de posibilitati",
a declarat ambasadorul Marta Moszczenska.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.