Desi in ultimii doi ani nimeni nu s-a atins, statistic sau ca numar de indragostiti, de iPhone, Google promite o alternativa.

Telefonul proaspat lansat, in state, de operatorul T-Mobile, trebuia sa se numeasca Jesus Phone. Sau gPhone. Sau "phone" pur si simplu. In fapt, doar un sistem de operare instalat pe un HTC Diamond, Google Android, hardware-ul cu ecran sensibil bantuit de un sistem de g-operare constituie o amenintare directa pentru Apple. Mai ales ca multi utilizatori, in special cei care au depasit segmentul de varsta 12-25, prefera o tastatura integrala reala uneia virtuale in care trebuie sa-ti tocesti unghiile. Un alt aspect ar fi brandul, extrem de puternic, al celui mai cunoscut G din lume, Google.

Comparat cu iPhone-ul, lui G1 ii lipseste, in primul rand, un modul de decodare video. Iti poti instala, ulterior, soft-uri dedicate, dar ce-ti ofera G1, la prima mana, este doar formatul flash, ce-i drept, universalizat deja. Compenseaza, in schimb, cu o versiune business a Google Maps, incluzand un compas si imagini recompuse la 360 de grade. Gmail-ul este, de asemenea, tot in versiune coporata, pe modelul "push-mail".

iPhone-ul nu are copy/cut/paste, ceea ce realmente iti poate afecta manichiura daca esti dintre cei care lucreaxa cu textul si nu sunt capabili sa retina orice html ca sa-l poata reda in hipertextul sau. G1 are, insa, o forma de Ctrl+c+x+v.

La capitolul media G1, insa, e departe de perfectiune: lipsa iTunes se face simtita si nu poti asculta piese cumparate din magazinul Apple daca nu le convertesti, initial, in format mp3. Telefonul te obliga, de asemenea, sa cumperi doar de la Amazon, serviciul MP3 fiind, practic, una din functiile telefonului.

Avantajele G1 stau, in principal, in Android. Sistemul de operare este extrem de "next-gen" pentru ca se bazeaza, practic, doar pe "norul" de aplicatii disponibile in laboratoarele Google. Chiar daca aproape jumatate din programele semnate de Google zac intr-o eterna stare "beta", te poti baza pe ele, si pe planurile indraznete ale G de a fi, mereu, cu un pas inainte.

Atata vreme cat comunitatea de dezvoltatori de aplicatii bazate pe API-uri Google va fi la fel de entuziasta cea si cea din spatele (colectiv) al App-urilor Apple, mai nou drastic cenzurate de Jobs, nu vad de ce G1, la acelsi pret ca si un iPhone dar cu un megapixel in plus la camera foto, nu ar detrona, incet-incet, gadgetul mesianic din maneca lui Steve Jobs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.