O treime din familiile care locuiesc la oras au contractat anul trecut cel putin un credit, arata un studiu dat publicitatii recent de Daedalus Consulting. Cercetarea de piata efectuata de companie in noiembrie 2004 arata ca procentul celor care declara ca intentioneaza sa se imprumute in banca este mai mic anul acesta - 11,5%.

In 2004, cel mai popular credit s-a dovedit a fi cel pentru achizitia de bunuri de larg consum, indica studiul. O familie de oraseni din cinci a ales sa-si utileze locuinta cu bunuri electronice si electrocasnice apelind la acest tip de credit. Cele mai interesate de acest tip de imprumut au fost persoanele casatorite si cei care locuiesc in orase de peste 50.000 de locuitori. Numarul cuplurilor care si-au facut rate la electrocasnice a fost dublu fata de cel al persoanelor singure.

Cei mai multi dintre cei care au achizitionat electrocasnice in rate au ales credite cu o perioada de rambursare intre trei si cinci ani. Aproape jumatate dintre acestia au luat de la banci intre 500 si 1.000 de euro si doar 25,7% au imprumutat sume care depasesc 1.000 de euro. Creditele pe termen scurt, cu rambursare intr-un interval de timp mai mic de doi ani, au fost preferate de persoanele care locuiesc in Moldova si Ardeal, dar si de familiile in care venitul net lunar a depasit 100 de euro/persoana. In aproape 40% din gospodarii, sotul a fost persoana care s-a ocupat de imprumut.

Bancile preferate

Studiul Daedalus arata ca bancile preferate de romani pentru acest tip de credit au fost Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank, BRD Soc-Gen si Banca "Ion Tiriac". Ardelenii si locuitorii Capitalei au preferat intr-o mai mare masura BRD-ul, in timp ce muntenii s-au orientat mai mult spre Raiffeisen Bank.

Locuitorii oraselor mici, atrasi de sume pentru nevoi personale

Creditele pentru nevoi personale si cele pentru achizitia unei masini au atras mai putini oameni decit cele pentru achizitia de bunuri. 6,5% dintre locuitorii din mediul urban au apelat la imprumuturi pentru nevoi personale, valoarea creditului fiind de peste 500 de euro. Mai interesate de acest credit au fost familiile compuse din cel putin 3 membri si cele care locuiesc in orase mici.

Imprumuturile auto nu au prins la ardeleni

Procentul celor care au facut imprumut pentru masina a fost de 2,5%. La astfel de credite au apelat in mai mare masura bucurestenii si locuitorii din Moldova si Banat. Cei mai putin interesati de achizitia unei masini prin intermediul creditului auto s-au dovedit locuitorii din Muntenia si Ardeal. Pentru anul acesta, procentul celor care isi fac planuri sa cumpere o masina cu credit auto este mai mare. Interesate sint in principal familiile in care venitul net lunar pe persoana este de cel putin 150 de euro. Din studiu rezulta ca cele mai atractive oferte de credit auto le au BRD sau BCR. Mai mult de o treime dintre cei care vor sa-si cumpere sau sa schimbe masina anul acesta se gindesc sa imprumute de la banca intre 5.000 si 10.000 de euro.

Bucurestenii si-au luat casa prin credite

Spre deosebire de anii precedenti, creditele pentru casa - ipotecar/imobiliar pentru constructie sau renovare - au fost cel mai putin solicitate. Doar 2,2% din gospodariile de la oras au contractat un asemenea credit in ultimele 12 luni. S-au imprumutat pentru a-si cumpara sau construi locuinta in special persoanele casatorite, bucurestenii si cei din Muntenia.

Creditele pentru consum - duble fata de cele pentru locuinte
- 33.339 miliarde lei in contul creditelor pentru locuinte
- 78.662 miliarde lei in contul creditelor de consum
Romanii care se imprumuta prefera valuta
- 53% din credite sint acordate in euro sau dolari
- 47% din imprumuturi sint in lei
Leii au priza la creditele pentru electrocasnice si nevoi personale
- 70% din creditele de consum sint in lei, 30% in valuta
Casele se cumpara pe credit in valuta
- 89,3% din creditele imobiliare si ipotecare sint in valuta
- 10,7% din imprumuturi sint denominate in lei
Sursa: BNR, decembrie 2004


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.