Chiar daca Jocurile Olimpice reprezinta, in primul rand, traditie, spectacol, peste 10.000 de sportivi, investitii de proportii, rezultate exceptionale, succese si esecuri, o data cu terminarea competitiei din acest an apare inevitabil o curiozitate: cat valoreaza o medalie Olimpica de aur? Care este suma pe care o primesc sportivii in schimbul succesului si al efortului depus si, mai ales, de ce variaza atat de mult aceste recompense?
Jocurile Olimpice de la Beijing au intrat pe ultima suta de metri. Multi dintre castigatori au fost deja desemnati, iar pe langa statutul simbolic de semizei, acestia vor primi recompense materiale in functie de performante, dar si de tara pe care o reprezinta. Chiar daca valoarea aurului olimpic este nepretuita pentru sportivi, indiferent de tara din care provin, autoritatile nationale si sponsorii rasplatesc aceasta performanta in mod diferit.

  • In ceea ce-i priveste pe olimpicii romani, Agentia Nationala pentru Sport anunta faptul ca statul se va implica in premierea castigatorilor unei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing oferind pentru aceasta distinctie suma de 70.000 de euro. La aceasta se adauga si premiile oferite de catre COSR ( Comitetul Olimpic si Sportiv Roman): 10.000 de euro si o masina evaluata la 20.000 de euro. De asemenea, clubul la care este inregistrat sportivul ii va oferi acestuia 35.000 de euro.
  • Cele mai greu de monitorizat sunt, cu siguranta, castigurile sportivilor din Statele Unite ale Americii. Oficialii USOC ( Comitetul Olimpic al Statelor Unite) au declarat faptul ca sportivii de aur vor primi 25.000 de dolari, in timp ce pentru argint si bronz, acestia vor fi recompensati cu 15.000, respectiv 10.000 de dolari, castigurile fiind de aproximativ cinci ori mai mari decat cele de la Olimpiada din Atena. Insa adevarata rasplata, in cazul americanilor, provine din contractele publicitare semnate cu branduri de prestigiu, fiecare sportiv medaliat la Olimpiada avand cel putin un sponsor.
  • Cu toate acestea, cei mai bine rasplatiti sportivi de la Jocurile Olimpice vor fi, cu siguranta, concurentii tarii gazda. Click aici pentru a afla cat valoreaza o medalie de aur pentru un sportiv chinez.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.