Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, vineri, ca "lucrurile nu merg asa cum trebuie in justitie", dar ca, in momentul rezolvarii problemelor din sistemul judiciar, mecanismul de cooperare si verificare al Comisiei Europene va fi ridicat

"Nu este bucurie nici in Uniunea Europeana ca trebuie sa ne instituie acest mecanism. Nu e confortabil nici pentru celalalte state membre ca Romania nu si-a rezolvat problemele din justitie", a mai aratat ministrul justitiei, precizand ca nu este vorba de o problema locala, ci de una europeana.

Catalin Predoiu a enumerat evolutiile pozitive inregistrate de Ministerul Justitiei in ultimele luni, precizand ca obiectivul ramane ridicarea mecanismului de verificare si cooperare "cat mai repede".

"Mecanismul are dubla valenta, de cooperare si verificare, nu putem astepta acum ridicarea acestuia. Lucrurile nu merg asa cum trebuie in justitie, procesele lungi, procedura complicata, dar trebuie sa privim si cealalta latura a monedei si anume conditiile de lucru ale magistratilor. Nu sunt scuze, sunt realitati" , a mai spus Catalin Predoiu referindu-se la salarizarea in justitie.

Ministrul justitiei a declarat ca a trimis, in cursul zilei de joi, o scrisoare catre procurorul general al Romaniei, presedintele Consiliului Suprior al Magistraturii si Ministerului Economiei si Finantelor, pentru a forma un grup in vederea realizarii unui program de lucru privind salarizarea in justitie. "Problemele legate de sedii, de protectia magistratilor, de logistica sunt probleme pe termen lung, care nu se pot rezolva fara o salarizare corespunzatoare", a mai declarat Catalin Predoiu.

Ministrul a adoptat o atitudine diplomata cand i s-a cerut de catre jurnalisti sa comenteze declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu. "Evit sa fac comentarii pe alte pozitii exprimate, nu acesta este rolul unui ministru de justitie".

Predoiu a mai declarat ca trebuie sa se insiste pe eficientizarea DNA, deoarece "mai sunt multe de facut in lupta anticoruptie", si a evitat sa precizeze daca va numi pe altcineva in locul lui Daniel Morar dupa expirarea mandatului acestuia. " Va puteti astepta la orice", a spus el.

Ministrul justitiei a precizat ca, in data de 9 iulie, a participat la o intrunire in Bruxelles in cadrul careia a discutat despre raportul de tara din 23 iulie.

"Am fost asigurat ca in raport vor fi reflectate nu numai problemele din justitie ci si reformele".
"Cred ca evolutiile in justitie din 2008 arata ca accentul este pus pe cooperare, nu numai pe verificare", a mai declarat ministrul precizand ca are incredere in obiectivitatea raportului pe tara.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 6 iulie, la Mamaia, de Ziua Justitiei, ca Romania va continua sa fie monitorizata si dupa raportul Comisiei Europene din 23 iulie si a vorbit despre "esecul justitiei pe care il vom avea consfintit in doua saptamani".

Pe 9 iulie, presedintele si-a continuat criticile la adresa magistratilor, reprosandu-le ca exista prea multe dosare prost facute de procurori sau deliberat intarziate de judecatori, ca unii procurori transmit presei informatii din dosare visandu-se James Bond, in vreme ce altii au legaturi "nepotrivite" cu interlopi.

"Avem prea multe dosare prost facute de procurori si avem prea multe dosare deliberat intarziate de judecatori. Avem prea multe situatii in care un dosar este restituit procurorului dupa un an si jumatate, pe chestiuni de procedura. Asta inseamna ca judecatorul nu si-a facut treaba, ca deliberat judecatorul a tergiversat dosarul pentru a nu se intra pe fond", le-a spus seful statului judecatorilor si procurorilor prezenti la ceremonia de numire in functie de la Palatul Cotroceni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.