O serie de trupe din vestul continentului descopera acum bogatia si vivacitatea muzicii din estul european. Festivalul Plai 2008 este spatiu deschis de intalnire intre Balcan si nordul blond al Europei, intre sintetizator si didgeridoo (instrument muzical de suflat, lung, din lemn, din Australia), se arata intr-un comunicat de presa al organizatorilor. In prima zi de festival, pe 12 septembrie, vor urca pe scena trupele: Alvik (Cehia), la 19.15, AlJawala, Fanfara Ciocarlia(Germania), la 20.45, si - cei 11 cantareti la trompete, clarinet/saxofon, tuba, voce si percutie, originari din satul Zece Prajini din Moldova, care au sustinut peste 1.000 de concerte pe scene din Europa de Vest, SUA sau Japonia, care vor inchide prima seara cu un concert de la 22.30.

Trupa ÄlJawala (Germania) va aduce la Timisoara un amestec inovator de jazz, funk, ritmuri balcanice, raga-beats si drum’n’bass. Pasionati de muzica traditionala est-europeana, cei de la ÄlJawala folosesc teme preluate din repertoriul tiganesc si cel de jazz, sustinandu-si originalitatea prin percutie, saxofoane si muzica electronica.

Alvik (Cehia) se remarca prin felul aparte in care trec jazzul prin acustic, prin electric, ori chiar prin hip-hop abstract si drum'n'bass. Vocalista trupei, Anya Stuart, care compune si versurile pieselor, va canta acompaniata la clape, sintetizator, flaut si bas.

ciocarliaPe 13 septembrie, vine randul celor de la Pannonia Allstars Ska Orchestra (Ungaria), la 19.15, Tarhana (Olanda), la 20.45, si Mariza (Portugalia), la 22.30, sa cante pentru publicul de la Timisoara.
Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) este o tanara reprezentanta a muzicii ska, pe care o combina cu ritmuri de vioara, pentru a adauga savoare tipic maghiara, dar si cu elemente de reggae si jazz, realizand o cobinatie intre traditional si swing. Dupa ce a cantat o perioada in cluburile din Ungaria, ansamblul a sustinut mai multe turnee in toata Europa, din Germania pana in Ucraina.
Cei de la Tarhana locuiesc in Olanda, dar ce i-a adus impreuna au fost fie radacinile estice ale membrilor trupei, fie gustul pentru sunetele rasaritene. Numele trupei, "tarhana", vine de la un fel de mancare cu specific anatolian gatita din Bosnia pana in Turkmenistan si din Macedonia in Turcia. Are gustul propriu, de neconfundat, al Orientului, dar din fiecare tara a luat cate o noua savoare. Sunetele aduse de cei de la Tarhana au ecouri otomane, condimentate cu un groove Sufi electronic, melodii tiganesti, cantece traditionale din Europa de Est si ritmuri ale Maghrebului. Ei isi spun "trib de nomazi in muzica".

Cantareata portugheza Mariza, nascuta in Mozambic, canta fado, dinainte sa invete sa citeasca. Acestei muzici tradizionale ea i-a imprimat o nota personla, printr-o voce puternica, cantand despre dragoste si nostalgie, acompaniata de un trio acustic.

Seara de inchidere a festivalului este dedicata spectacolului de dans "NN", sustinut de doi artisti ai Teatrului de Dans din Lublin, Polonia, Wojciech Kaproń si Ryszard Kalinowski, in parteneriat cu Institutul Polonez din Bucuresti. Este un dans al intrebarilor inspirate de viata legendarului dansator rus Vaslav Nijinski, vesnic scindata de contradictii. In personajul Nijinski se intrupeaza doi barbati, inconjurati de duhurile persoanelor iubite de Nijinski, scaldate in atmosfera ireala creata de muzica, lumina si efecte vizuale. Spectacolul va avea loc pe 14 septembrie de la ora 20.30.

Biletele pentru Festivalul Plai se pot cumpara la www.ticketpoint.ro, www.myticket.ro sau in reteaua magazinelor Diverta. Pentru ziua de 12 septembrie, pretul unui bilet este de 30 de lei, pentru 13 septembrie - 35 de lei, iar pentru seara de inchidere, 20 de lei. Participantii la festival pot achizitiona si un abonament pentru toate cele trei zile la pretul de 55 de lei.