Romania are interesul, ca nou stat membru, sa-si consolideze participarea in institutiile UE si din acest punct de vedere este important ca Tratatul de la Lisabona, care mentine pana in 2014 principiul "un stat, un comisar", sa intre in vigoare, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MAE.
"Romania este in mod evident direct interesata de reprezentarea la nivelul colegiului comisarilor europeni", a afirmat Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE, referindu-se la unul dintre efectele amanarii intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona - faptul ca din 2009 s-ar putea reduce numarul comisarilor europeni sub numarul statelor membre.

"Desi functia de comisar european nu implica un mandat acordat comisarului respectiv din partea statului de origine, avand in vedere rolul Comisiei de garant al Tratatelor, al interesului general european, aceasta are un important caracter simbolic atat pentru cetatenii europeni, cat si pentru statele membre. Ca nou stat membru, Romania are tot interesul de a-si consolida in urmatorii ani participarea in institutiile Uniunii, implicarea dinamica in formularea deciziilor europene, inclusiv prin locul care ii revine in cadrul Comisiei Europene", a explicat oficialul MAE.

Boiangiu a atras atentia ca, din prespectiva faptului ca Romania trebuie sa isi consolideze pozitia in UE, este important ca prevederile Tratatului de la Lisabona sa poata intra in vigoare. "Tratatul precizeaza ca principiul 'un stat, un comisar' se va mentine pana in 2014", a punctat oficialul. In urma votului negativ al Irlandei pentru Tratatul de la Lisabona, intrarea acestuia in vigoare este blocata pana la o data nedefinita. Tratatul de la Lisabona prevedea, printre altele, ca fiecare tara membra sa fie reprezentata in CE pana in 2014, dupa care ar fi urmat o reducere a numarului de comisari. Pana cand UE nu va gasi o solutie de deblocare a situatiei ramane in vigoare Tratatul de la Nisa, care, la randul sau, prevede reducerea numarului de comisari chiar de anul viitor, din 2009. Tratatul de la Nisa nu specifica insa in ce fel se reduce Comisia sau care este algoritmul prin care se aloca posturile de comisari. Aceasta situatie starneste nelinistea multor tari UE - mai ales a celor mai mici - care simt ca isi pierd puterea de influenta si puterea de reprezentare.

"Nu ne putem permite o amanare la nesfarsit a deciziilor fundamentale pentru viitorul Uniunii. Anul viitor vor avea loc alegeri europene, iar in noiembrie 2009 va intra in functiune noul colegiu al Comisiei. Este important ca pana atunci reformele institutionale aduse de tratat sa poata fi aplicate, astfel incat Uniunea sa se concentreze in continuare pe aspecte care raspund nemijlocit preocuparilor cetatenilor sai", a mai spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, evidentiind astfel necesitatea crescuta a intrarii in vigoare a tratatului european.
MAE considera, pe de alta parte, ca este prematur sa se spuna in acest moment ca Tratatul de la Nisa va continua sa se aplice si in 2009, la momentul desemnarii unei noi Comisii. In oricare dintre cazuri - fie ca ramane in vigoare Tartatul de la Nisa, fie ca intra in vigoare Tratatul de la Lisabona - autoritatile romane vor avea in vedere reprezentarea corespunzatoare a intereselor Romane. "La nivelul autoritatilor romane, se are in vedere ca, in orice circumstante, sa se asigure reprezentarea corespunzatoare a intereselor Romaniei", a precizat Cosmin Boiangiu. "Summit-ul european din luna iunie a oferit un raspuns de etapa situatiei create la nivel european in urma rezultatului negativ al referendumului din Irlanda", a mai spus oficialul MAE, aratand insa ca asa cum se respecta NU-ul irlandezilor, trebuie luate in considerare, cu respect egal, si opiniile exprimate de celelalte state membre ale UE, practic peste doua treimi dintre acestea pronuntandu-se deja in favoarea ratificarii Tratatului. Purtatorul de cuvant a afirmat ca "este necesar sa continue procesul de ratificare in acele state care inca nu au incheiat procedurile. Fiecare stat membru are dreptul sa se pronunte pe acest tratat, iar continuarea procesului de ratificare, subliniata la ultimul summit, nu face decat sa intareasca acest principiu", a adaugat purtatorul de cuvant.

Cosmin Boiangiu a explicat si motivul pentru care s-a decis ca solutia pentru criza generata de votul irlandezilor sa fie discutata la summitul european din toamna. "Decizia Consiliului European de a reveni asupra acestei chestiuni in luna octombrie a acestui an este justa, asigurand echilibrul necesar intre atentia ce trebuie acordata gasirii unei solutii care sa raspunda problemelor ridicate in urma votului irlandez, precum si interesului general al Uniunii", a spus Boiangiu.

Ministerul Afacerilor Externe considera, la fel ca si partenerii europeni, ca "Tratatul de la Lisabona este un bun fundament pe care sa poata fi construita Europa de maine". "Este primul tratat care a fost negociat si semnat de toate cele 27 de state membre, inclusiv de Romania. Reformele cuprinse in Tratat sunt necesare pentru ca Uniunea sa devina mai democratica, mai eficienta si mai transparenta, precum si pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta cetatenii europeni. MAE isi exprima speranta ca dezbaterile ce vor urma vor conduce la solutia potrivita astfel incat acest Tratat sa intre in vigoare cat mai curand posibil", a conchis purtatorul de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.