Actualitate4 Iulie 200803:39

Lectura de un minut

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, crede ca principalele provocari ale Romaniei ca membru al UE sunt capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, precum si reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie.

Diplomatul s-a abtinut sa faca o evaluare proprie a ritmului luptei anticoruptie din Romania - spunand ca asteapta evaluarea expertilor Uniunii Europene -, dar a remarcat ca au fost realizate, "in mod incontestabil" progrese in crearea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Provocarile Romaniei ca membru al UE "concentreaza in acelasi timp asteptarile opiniei publice romanesti, eforturile autoritatilor si atentia partenerilor europeni', a spus ambasadorul in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat prioritatile presedintiei franceze a UE, informeaza Hotnews.

Justitia si afacerile interne sunt una dintre cele doua mari provocari la care s-a referit diplomatul, care a reamintit de evaluarea din 23 iulie a Comisiei Europene. "Dar, pentru ca au fost realizate, in mod incontestabil progrese, precum infiintarea Agentiei Nationale de integritate, structura fara echivalent in numeroase state membre, asteptam cu interes analiza Comisiei Europene privitoare la progresele care mai trebuie facute", a spus diplomatul francez.

Intrebat cum evalueaza el ritmul luptei anticoruptie din Romania, s-a abtinut sa faca vreun comentariu, limitandu-se a spune ca nu este specialist si ca asteapta raportul Comisiei Europene. "Am constatat progrese in crearea ANI, care a fost realizata efectiv si este functionala, dar nu pot face evaluari", a repetat ambasadorul.

Capacitatea de absorbtie a fondurilor europene este o alta mare provocare pentru Romania, pentru ca ea "va reprezenta o conditie decisiva modernizarii Romaniei, in momentul in care este o enorma nevoie de constructie sau de renovare a infrastructurii".

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.