Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri un set de masuri menite sa combata efectele scumpirilor din ultima vreme, iar un proiect legislativ va determina producatorii i distribuitorii alimenteze populatia cu gazele ieftine extrase din tara

Guvernul a anuntat ieri ca va majora cu 12,5% ajutoarele de caldura oferite familiilor defavorizate, procent similar cu cel mediu cu care a crescut pretul gazelor, informeaza EVZ.

“Astazi (miercuri nr), in sedinta de Guvern, a fost aprobata o nota prezentata de Ministerele Muncii si Finantelor, care au primit sarcina sa majoreze cu 12,5 la suta ajutoarele de incalzire pentru familiile si persoanele cu venituri reduse, asfel incat efectele majorarii preturilor la gaze sa fie compensate integral”, spune Calin Popescu Tariceanu, citat de BBC.

Astfel, o familie cu venituri foarte mici va beneficia de un ajutor de 262 de lei, fata de 230 de lei cat era pana la 1 iulie. Cresterea de 12,5% se va aplica ajutoarelor financiare pentru familiile cu venit mediu de persoana sub 615 lei, care isi incalzesc locuintele cu gaze naturale, aprobate de executiv in februarie. „Ca si pana acum, ajutorul de incalzire se acorda in functie de veniturile obtinute de fiecare membru al familiei“, a explicat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit Romania libera, seful executivului a stabilit ca Ministerul Economiei si Finantelor sa lucreze in continuare impreuna cu Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse pentru a concepe un pachet de masuri in vederea sprijinirii categoriilor sociale defavorizate afectate de cresterea preturilor la gaze. Acest sprijin este destinat doar categoriilor sociale defavorizate, respectiv pensionarii si cei cu venituri foarte reduse.

"Sa fie clar. Nu facem populisme, ci ne adresam doar categoriilor defavorizate", a spus Tariceanu.
Primul-ministru a anuntat totodata ca tot ieri guvernul a aprobat vanzarea caselor ANL catre tinerii sub 35 de ani care stau cu chirie. Este vorba de aproximativ 2.300 de locuinte, care pot fi cumparate la 5 ani de la inchiriere, relateaza Adevarul.

Proiect legislativ pentru gaz mai ieftin

Potrivit Cotidianul, luna octombrie ar putea aduce o ieftinire majora de pana la 50% a pretului gazului pentru populatie daca o initiativa a deputatului PSD Iulian Iancu va trece, in septembrie, de Camera Deputatilor. Initiativa are deja avizul Senatului. In ipostaza, foarte probabila, ca va fi aprobata, populatia ar urma sa plateasca doar gaze la pret de productie interna (210 dolari pe mia de metri cubi), urmand ca insa ceea ce se plateste acum la pret de import (480 de dolari pe mia de metri cubi) sa fie transferat in seama companiilor care nu platesc in acest moment acest pret.

In Romania, pretul la consumatorul final este stabilit in urma unui cos in care gazele din productia interna detin o pondere de circa 65-70%, in timp ce importurile din Rusia contribuie cu 30-35%.

Consumul populatiei este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze in amestec intern si extern, in aceeasi proportie.

Potrivit lui Iancu, o cantitate de 2,8 miliarde de metri cubi din productia interna nu intra in cos, fiind folosita de mai multe companii pentru consumul propriu. Initiativa deputatului va obliga tocmai aceste companii sa introduca aceasta cantitate de gaze in cos, urmand ca pentru consumul propriu sa cumpere gaze din import. Practic, aproape tot ce consuma populatia ar fi gaz ieftin din productia interna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.