Comisia de Jurisdictie si Disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB) a decis, ieri, sanctionarea chirurgului Bogdan Rotareasa, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu“, cu avertisment.

O pedeapsa usoara in comparatie cu suspendarea dreptului de practica. Decizia a fost luata pe considerentul ca nu a fost vorba de o greseala de tehnica medicala, ci doar de „cantarire a riscurilor interventiei in acest caz grav“, a declarat profesorul Vladimir Belis, presedintele comisiei.

Colegiul s-a autosesizat in cazul barbatului decedat in timpul unei operatii realizate, in 3 martie, de medicii Alexandru Cornea si Bogdan Rotareasa si a cerut conducerii INML sa trimita raportul medico-legal de necropsie in acest caz. Raportul a fost prezentat, in exclusivitate, de „Gardianul“, iar concluziile sunt cutremuratoare, pacientul Gheorghe Moldovan, in varsta de 73 de ani, a murit dupa ce cei doi doctori au gresit in numeroase randuri. Expertul comisiei a fost doctorul Serban Bradisteanu, care este trimis in judecata de DNA pentru luare de mita.

Profesorul Vladimir Belis a spus ca medicul Rotareasa era obligat sa intre in sala in acest caz grav cu o echipa. Totodata, Vladimir Belis a adaugat ca seful de sectie nu ii putea impune acestuia o anumita echipa cu care sa intre in sala de operatii. „Medicul Rotareasa putea sa nu opereze acest caz daca ar fi considerat ca nu are echipa si conditiile necesare pentru rezolvarea in conditii de securitate a acestei interventii“, a precizat, pentru Mediafax, profesorul. Bogdan Rotareasa poate contesta decizia la CMB.

Potrivit regulamentului, avertismentul reprezinta a doua sanctiune ca gravitate, dupa mustrare, pe care o poate da Comisia CMB. Comisia a mai stabilit ca medicul Alexandru Cornea nu este raspunzator in acest caz, intrucat deciziile sunt luate de catre medicul care opereaza „mana intai“. Profesorul Belis a mai spus ca raportul medico-legal a fost realizat de un nespecialist in boli cardiovasculare si ca acesta va trebui avizat de comisia superioara a Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici“.

Ce este curios este faptul ca expertul Comisiei, care practic i-a scos basma curata pe cei doi medici, a fost nimeni altul decat Serban Bradisteanu, urmarit penal pentru o mita de cateva milioane de dolari si un prejudiciu adus statului de noua milioane de euro. Deontologic ar fi fost, ca pana ca acesta sa-si rezolve problemele penale, Comisia sa apeleze la alt expert. Surse din interiorul institutiei sustin ca cei doi doctori au fost singurii care l-ar fi sustinut pe Bradisteanu atunci cand acesta a fost mazilit de la sefia Institutului „C.C. Iliescu“ dupa un imens scandal in care Bradisteanu a fost contestat de aproape toti medicii acestui spital.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.