Actualitate3 Iulie 200802:50

Lectura de un minut

Patriarhia Romana a reactionat dupa actiunile organizate la Bruxelles de episcopul reformat Lszl Toks, in zilele de 24-25 iunie, pe tema "Bisericile istorice si valorile crestine in Transilvania si imprejurul acesteia", acuzand "preocuparea constanta a episcopului Lszl Toks si a reprezentantilor Bisericii greco-catolice din Romania de denigrare atat a Bisericii Ortodoxe Romane, cat si a Statului roman in strainatate".
"La intrunirea respectiva, Pr. Patriciu Vlaicu, consilier in cadrul Biroului de reprezentare al Patriarhiei Romane pe langa institutiile europene, a exprimat, mai intai, nedumerirea fata de organizarea, in cadrul Parlamentului European, a unei conferinte pe tema Bisericilor istorice din Transilvania, excluzand tocmai Biserica Ortodoxa Romana, majoritara. Fata de interventia reprezentantului Bisericii greco-catolice, care a prezentat asa-zisele "abuzuri ale Bisericii Ortodoxe majoritare", savarsite cu sprijinul direct al Statului roman, facem precizarea ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care recunoaste, fara discriminare, aceeasi capacitate juridica si acelasi nivel de finantare, pe criterii de utilitate publica, pentru toate cele 18 culte recunoscute oficial.

Referitor la problema retrocedarilor unor lacasuri de cult, a fost subliniat faptul ca dialogul pe aceasta tema a fost blocat de catre Biserica greco-catolica, prin apelul acesteia la justitie, in paralel cu dialogul dintre cele doua Biserici. Cu toate acestea, exemplele zecilor de biserici retrocedate de catre Biserica Ortodoxa Romana, prin dialog, Bisericii greco-catolice arata ca aceasta era calea pasnica de urmat pentru a avea rezultatele dorite, in situatii concrete.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.