Fonduri nerambursabile in valoare de 292.000 de euro, destinate ajutorarii persoanelor cu handicap, au fost date de catre conducerea ANPH unor ONG-uri, pentru achizitii de terenuri. Politia si Parchetul au deschis actiuni penale impotriva celor care au repartizat banii, iar seful ANPH a fost promovat subprefect de Hunedoara.

Anual, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) primeste de la bugetul de stat fonduri nerambursabile pe care conducerea institutiei le distribuie, in urma analizarii unor proiecte, unor ONG-uri care au ca obiect de activitate ajutorarea persoanelor cu handicap, banii urmand a fi cheltuiti pe diverse programe care sa ajute aceasta categorie defavorizata.

Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit, in urma unui control, ca secretarul de stat Silviu Didilescu, presedintele ANPH, a aprobat in 2006 finantarea proiectelor a sapte ONG-uri cu 292.000 de euro, bani care au fost cheltuiti, printre altele, si pe achiazitia de terenuri. Inspectorii sustin ca aprobarea finantarii celor sapte proiecte este ilegala, deoarece cele sapte ONG-uri nu intruneau conditiile minime de eligibilitate, iar, conform statutelor lor, nu desfasurau activitati in domeniul protectiei persoanelor cu handicap, asa cum o cere legea.

Organizatiile neguvernamentale care au primit finantari nerambursabile sunt: Asociatia Kelsen Baia Mare, Asociatia pentru Infrastructura Regionala si Dezvoltare Durabila Somes Dej, Societatea Nationala de Crucea Rosie Focsani, Fundatia Pro Armonia Focsani, Organizatia pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale „TREBUIE“ Fetesti, Societatea Doamnelor Bucovinene Suceava, Asociatia Internationala de Ortopedie si Recuperare prin Ortopedie Bucuresti.

Asociatia Kelsen are ca obiect de activitate acordarea asistentei socio-medicale persoanelor aflate in stare de risc social, iar ca obiect secundar de activitate, protectia mediului. „Asociatia Kelsen a primit de la ANPH 100.000 de euro pentru a construi doua case pentru persoanele cu handicap. Casele au fost construite pe un teren de 40 de ari pe care eu l-am primit mostenire si l-am donat asociatiei. Tot ceea ce afirma Curtea de Conturi la adresa Asociatiei Kelsen este eronat. La mine a venit in control Curtea de Conturi Maramures si nu a gasit nimic in neregula“, ne-a declarat Titel Caosan, presedintele Asociatiei Kelsen.