Expozitia internationala inaugurata la 1 iunie are 104 pavilioane deschise si unul inchis, cel al Romaniei. Ministerul Mediului n-a reusit nici acum sa amenajeze pavilionul romanesc cu toate ca are la dispozitie cinci milioane de euro

Birocratii si guvernantii au reusit sa compromita Romania inca o data. Locul rusinii este Zaragoza, Spania, unde se organizeaza Expozitia Internationala 2008, cu tematica "Apa si dezvoltarea durabila". Sunt prezente 105 natiuni, de la marile puteri, pana la Vatican sau atolii din Pacific, care detin pavilioane nationale puse la dispozitie de catre organizatori.

La inaugurarea Expozitiei de catre regele Juan Carlos al Spaniei, pe 13 iunie, singurul pavilion care avea obloanele trase a fost cel romanesc. Ministerul Mediului, responsabil pentru reprezentarea Romaniei la Expo 2008, desi are un buget de cinci milioane de euro, organizeaza si acum licitatii pentru amenajarea pavilionului romanesc, desi expozitia s-a deschis inca de la 1 iunie pentru presa si autoritati, pe 13 fiind deschiderea pentru public.

Ministerul Mediului a reusit sa obtina inca din iulie 2007 cele cinci milioane euro pentru participarea Romaniei la Zaragoza. Cu toate acestea, s-ar putea ca pavilionul romanesc sa fie gata la finalul expozitiei. Pe 10 iulie, potrivit organizatorilor spanioli, va fi ziua Romaniei. Cu aceasta ocazie sunt asteptati Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Daca pavilionul romanesc nu va fi gata pana la aceasta data, presedintele si premierul ar putea sa ofere cupe de sampanie invitatilor si sa tina discursuri la bufetul Expozitiei. Ar mai fi de cercetat de catre DNA si Curtea de Conturi motivul pentru care amenajarea unui pavilion de 400 mp costa 4.900.000 euro.

In anul 2005, Expozitia Internationala a fost organizata la Aichi, Japonia si a fost un succes deosebit pentru participarea romaneasca. Peste doua milioane de vizitatori au trecut pragul pavilionului nostru. Deosebirea este ca la Expo Aichi organizatorul participarii romanesti a fost Ministerul Afacerilor Externe, iar la Expo Zaragoza responsabilitatea apartine Ministerului Mediului. La Zaragoza sunt asteptati 6-8 milioane de vizitatori din care minim cinci milioane de turisti straini. Tematica principala a pavilionului romanesc ar urma sa fie promovarea Deltei Dunarii.

Jaf pe bani publici

Ministerul nu urmareste nici in prezent lucrarile si nu are diriginte de santier la fata locului. Pentru ca expozitia deja a inceput, costul pe ora al unei macarale a crescut de la 100 la 1000 euro pe ora, iar alimentarea cu energie a pavilionului, inclusiv tabloul electric, a crescut de la 20.000 la 110.000 euro. AMP a organizat abia pe 19 iunie licitatia pentru albume fotografice si CD-uri, iar marfa va fi livrata in 25 de zile de la semnarea contractului, desi regele Juan Carlos a inaugurat expozitia pe 13 iunie. Sistemul de echipamente video, sunet, lumini, tv, costa enorm, circa 5,5 milioane RON. Si aceasta licitatie este dubioasa, pentru ca anuntul de participare este din martie iar anuntul de atribuire s-a publicat abia pe 9 iunie 2008. AMP a inchiriat 17 apartamente la Zaragoza pe toata durata expozitiei ca sa aiba unde sta reprezentantii ministerului. Pe websitul proprietarului apartamentelor chiria este de 200 euro/zi. AMP vrea sa angajeze si hostess, niste fete care sa intampine vizitatorii, contra sumei de 3000 euro/persoana/luna plus casa si masa.

Lucrarea a fost atribuita Grupului Imobiliar Trustee SA, unde actionari sunt Tiberiu Tender, fratele magnatului banatean Ovidiu Tender si Tender SA, persoana juridica. Pentru ca firma figureaza pe lista datornicilor a Ministerul Finantelor si se afla in executare silita, contractul a fost reziliat contractarea de lucrari cu datornicii la bugetul statului fiind ilegala. In disperare de cauza, AMP a incredintat lucrarea de la Zaragoza firmei Flora din comuna Bahnea, jud. Mures, o firma mica de prelucrarea lemnului.

Situatia pavilionului romanesc a starnit indignarea romanilor din Spania care protesteaza pe toate forumurile.

Iata ce scria un roman: "Lucrez in Spania la expo, dar Romania doarme. Rusine... ma gandesc ca Romania nu a aflat inca, ca este invitata la o expozitie internationala... In dreapta standului Romaniei se afla standul Croatiei iar in stanga Vatican. La ei este frumos dar la noi... vorba unui prieten, sacalii si bufnitele si-au facut expozitie. Rade lumea de noi, fratilor".

Desi Ministerul Mediului a obtinut banii in iulie 2007, s-a apucat de treaba abia in ianuarie 2008. Spaniolii au pus la dispozitia Romaniei un pavilion de circa 400 mp cu titlu gratuit, romanii urmand doar sa-l amenajeze, iar dupa inchiderea expozitiei sa-l aduca la stadiul initial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.