Dupa o luna de la anuntarea disparitiei comandantului Liviu Iliescu de la bordul navei Morning Cloud si dupa fabricarea mai multor scenarii referitoare la conditiile in care s-a produs misterioasa disparitie, familia a primit zilele trecute o scrisoare oficiala din partea companiei la care lucra romanul.

Autoritatile americane care au investigat cazul au dat verdictul: la bordul navei nu s-a produs nici o crima, iar comandantul a disparut fara implicarea vreunui membru al echipajului. Mai mult, din cercetarile efectuate de investigatori, la bordul lui Morning Cloud domnea armonia, echipajul era in perfect acord cu deciziile comandantului, fapt infirmat de familia romanului, care inca de la momentul disparitiei a avansat ipoteza unei crime premeditate.

In momentul in care s-a anuntat disparitia comandantului Liviu Iliescu, nava Morning Cloud se afla in mars spre SUA, la 600 de km in largul Oceanului Atlantic. Chiar de atunci, familia a banuit ca s-a petrecut ceva la bord, mai ales ca in convorbirile telefonice Iliescu ii explicase sotiei sale, Iuliana, ca este unul dintre cele mai grele voiaje din cauza echipajului, format in majoritate de marinari ucraineni. Dupa ce nava a ajuns la New Orleans, autoritatile americane au deschis o ancheta la bord, pentru a verifica daca trupul comandantului se mai afla pe nava, daca exista vreun indiciu care sa confirme ipoteza unei crime.

Dupa numai cateva zile de la acostarea navei in portul american, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a autosesizat in ceea ce procurorii romani au numit „cazul de crima produsa asupra cetateanului roman Iliescu Liviu”. Familia mai spera si la acel moment ca Iliescu s-a ascuns undeva pe nava de teama marinarilor pe care nu-i putea tine in frau si al caror viciu, consumul de alcool, nu-l putea stopa. La o cercetare sumara a cabinei comandantului, investigatorii americani au gasit cativa stropi de culoare rosiatica, despre care au presupus ca este sange.

Analizele de laborator au demonstrat insa ca era vorba despre ... suc, fapt care a condus si la inchiderea dosarului initiat de procurorii romani. In scrisoarea pe care Iuliana Iliescu a primit-o de la compania Zodiac Crewing, a doua ca marime pe glob, se prezinta concluziile anchetei derulate in paralel cu cea a autoritatilor americane. „Nu exista nici o dovada a unei activitati criminale... Relatiile intre comandant si restul echipajului erau bune... Singura concluzie care poate fi trasa este ca Liviu Iliescu este disparut si considerat pierdut pe mare“, cam asa s-ar rezuma concluziile reprezentantilor companiei. Fara condoleante, fara promisiunea platii unor despagubiri, fara macar plata la zi a drepturilor salariale, ci doar scrisoarea, impreuna cu lucrurile personale ale comandantului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.