Omul de afaceri a declarat recent la Tulcea ca firma sa Profan Green Energy detine 200 de hectare de teren in judetul Tulcea, in zona Macin.

"Informatiile pe care le avem arata ca in aceasta zona exista un potential semnificativ pentru producerea energiei electrice cu ajutorul fortei vantului. Facem prospectii pe culoarul vantului si, in functie de rapoartele pe care le vor prezenta specialistii, vom stabili cate turbine eoliene vom monta. Este posibil sa montam 100 de instalatii eoliene sau doar cateva. Cand toate masuratorile vor fi finalizate vom solicita autorizatii de urbanism si de mediu pentru a realiza aceasta investitie", a spus Prigoana.

El a mai precizat ca nu va amplasa parcuri eoliene in Delta, pentru ca exista interdictii pentru astfel de investitii. In privinta instalatiilor pe care le va realiza in zona Macin, Silviu Prigoana a declarat ca nu vede vreun inconvenient de mediu. Omul de afaceri a mai afirmat ca toti cei care intentioneaza sa blocheze realizarea parcurilor eoliene invocand protejarea culoarelor de migratie a pasarilor salbatice ar trebui "sa protejeze culoarele de circulatie a oamenilor care se intoxica de la combustibilii fosili".

Viorel Rosca, administratorul Parcului National Muntii Macin, a declarat ca in vecinatatea Muntilor Macin s-au montat primele turbine eoliene, iar proprietarii acestora nu au solicitat aviz de mediu de la Administratia Parcului National Muntii Macin, cum spune legea. "Deocamdata cu aceste instalatii se efectueaza monitorizarea parametrilor vantului, ceea ce nu constituie un pericol foarte mare pentru pasarile migratoare care zboara pe culoarul de migratie spre Delta. Daca se vor amplasa sute de instalatii eoliene pe zeci de hectare, cum intentioneaza sa realizeze firma Profan Green Energy, problema devine dramatica. Turbinele vor constitui o veritabila baricada amplasata pe principalul culoar de migratie spre Delta, iar efectul asupra pasarilor protejate va fi dezastruos", a spus Viorel Rosca.

si ornitologii se opun amplasarii instalatiilor eoliene pretutindeni in nordul Dobrogei. Eugen Petrescu, reprezentantul Societatii Ornitologice Romane (SOR) in judetul Tulcea, a declarat ca autoritatile care avizeaza astfel de investitii nu tin cont de punctul de vedere al celor care protejeaza pasarile salbatice periclitate.