Si asta in ciuda faptului ca de ieri numarul de consilieri de integritate a crescut cu 33. La raportul de tara din iulie vom prezenta “zero” averi verificate.

Agentia Nationala de In­tegritate (ANI) se afla in continuare intr-o si­tu­a­tie de blocaj, aproape ne­func­ti­o­nala, daca ne raportam la sco­pul pentru care a fost creata aceasta institutie si anume acela de a veri­fi­ca averile politicienilor si nu numai.

Fara o baza logistica serioasa, cu inspectori de integritate care parasesc institutia pentru ca salariile sint prea mici (aproximativ 15 milioane de lei ve­chi), cu buget de austeritate, ANI nu se poate lauda pentru raportul de tara ce urmeaza a fi emis de Co­mi­sia Europeana in iulie a.c. ca a fi­nalizat cercetarea macar a unei averi. “Vine raportul de tara si sin­tem intrebati: «Cite averi ati verificat?». ZERO va fi raspunsul nostru”, ne-a declarat ieri presedinte­le ANI, procurorul Catalin Alexandru Maco­vei, imediat dupa ceremonia de de­punerea a juramintului de catre 25 noi inspectori de integritate. Se­condat de Horea Georgescu, oficialul ne-a explicat ca a cerut suplimantarea bugetului ANI cu suma de aproape 3 milioane de euro.

“N-avem sistem informatic, pentru ca nu avem bani. Sintem nevoiti sa luam milioane de pagini de de­claratii de avere la mina, fila cu fila. Asa nu se poate. Pina acum n-am facut decit sa inregistram sute de mii de declaratii de avere, am mobilizat toate departamentele, de la inspectori pina la resurse umane, dar am oprit acest proces, pentru ca era o munca de Sisif. Nu putem sa blocam inspectorii cu inregistrarea. Ne vor trebui ani de zile sa verificam declaratiile primi­te numai pina acum, deci nu putem respecta termenele prevazute de lege. Asteptam suplimentarea bu­ge­tara pentru a cumpara sistemul in­formatic si sa ne apucam de veri­fi­­cari, nu?”, ne-a explicat presedintele ANI in timp ce ne arata cele trei incaperi ale beciului ANI unde se aflau ticsite cutii, mai mici sau mai mari, unele sigilate inca, trimi­se de birourile electorale din Bu­cu­resti si din tara.