Presedintele Basescu considera ca fondurile destinate minoritatii rome nu mai constituie o problema, ci capacitatea de a recunoaste ca programele anterioare de integrare a acestei etnii au intregistrat esecuri, iar "asa-numita integrare se rezuma de fapt la o asimilare", relateaza NewsIn.

Traian Basescu a declarat astazi, in fata reprezentantilor minoritatii rome semnatari ai pactului pentru educatie, ca fondurile destinate etniei nu mai constituie o problema majora, ci "este legata de capacitatea noastra de a recunoaste ca programele anterioare au inregistrat destule esecuri si asa-numita integrare, de fapt, se rezuma la o asimilare".

Seful statului a apreciat importanta pe care o acorda reprezentantii minoritatii rome Pactului pentru educatie initiat de Administratia Prezidentiala, cu atat mai mult cu cat etnia in cauza are nevoie de o atentie mai mare decat restul populatiei scolare, interes "care vine din nevoia de a educa inclusiv parintii asupra faptului ca trebui sa-si trimita copiii la scoala".

La randul lor, delegatii minoritatii rome i-au inmanat presedintelui Basescu un document cu prioritatile in ceea ce priveste programele educationale ale etniei, insa seful statului i-a avetizat ca textul nu va rezolva problemele la nivelul comunitatilor, iar, o data deveniti semnatari ai Pactului pentru educatie, vor trebui sa lucreze in comisiile care prefigureaza strategia in acest domeniu.

Una dintre reprezentantele minoritatii a apreciat ca "un pas extraordinar spre schimbare" ar fi daca seful statului va da un semnal in campania de combatere a stereotipurilor, de cunoastere a adevarului despre aceasta etnie si a faptului ca Romania are cea mai mare populatie de romi din Europa. Traian Basescu a spus ca autoritatile romane fac eforturi din acest punct de vedere, inclusiv la nivel european, si a exemplificat prin eforturile depuse ca romii din Romania sa fie tratati ca orice cetatean european la plecarea din tara."Tratamentul trebui sa fie ca pentru orice cetatean european. Asta a fost batalia cu Italia la un moment dat, sau cu unii politicieni italieni", a spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.